Et mangfoldig landskap som kan utforskes i stille stunder...



Øystein Hakestad er Salongfestivalens konferansier

Øystein Hakestad er komponist, instruktør, tekstforfatter, musiker, kåsør og mye mer…

Øystein Hakestad ble født i Kristiansand i 1953, og er utdannet dramalærer. Bosatt i Rendalen. Har lang erfaring fra yrkeslivet som kulturarbeider, både som profesjonell utøver og som instruktør for mange amatørforestillinger. I tillegg har han arbeidet freelance for NRK i mange år som musiker, instruktør, arrangør og komponist. I fem år arbeidet han i revy og satiregruppa ”Tangakavalerene” sammen med Knut Nærum og Rune Andersen som hadde ukentlige innslag i satireprogrammet ”Hallo i uken” i NRK. Han skrev også mesteparten av musikken til ”Tangakavalerenes” forestillinger frem til 1991. Hakestad har dessuten skrevet musikk til revyer og filmmusikk. I 1999 skrev han musikken til fjernsynsfilmen ”Ei jul for lenge sea” som ble vist på NRK i 1999 og 2000. Var med i forprosjektet til dannelsen av Sandbeckstiftelsen, og sitter nå i stiftelsens kunstneriske råd. Øystein har også arbeidet en tid ved Bull-museet som prosjektarbeider. Skrevet skuespillet ”En dag i vesleblakkens rike” som ble spilt hvert år på Bull-museet i Rendalen gjennom flere år. Mottok kunstnerstipend fra Vest Agder fylke i 1990. Medlem av Tono. De siste årene har han arbeidet med Sandbeck-kabareten ”Tankekors” sammen med Liv Marit Farberg og Sirkus Gorilla med Karl Sundby. Har også samarbeidet med Ellen Marie Tangen. Hakestad har holdt en rekke kurs i tekstproduksjon med blant annet Revyfaglig senter på Høylandet som oppdragsformidler.

LøveTannTeateret:
http://www.ltt.no    

Foto: Øystein Hakestad i Knut Nærums strek




Festivalkunstneren Lasse Harbitz stiller ut bilder på Salongfestivalen 13. juni

 

 


















"Musikk er mye viktigere for meg enn kunst. Jeg er inspirert av musikk når jeg maler... mye mer enn jeg er av verdens kunst!"


Dette sier Lasse Harbitz som gleder seg til å være Salongfestivalens første festivalkunstner. Og det var interessen for musikk som førte Lasse og arrangøren sammen. De oppdaget hverandre på Myspace. Nå er det duket for et ekte møte 13. juni, og vertskapet gleder seg like mye som Lasse.


Lasse Harbitz (30) er en ung, hardtarbeidende kunstner som bor og arbeider i Oslo. Lasse elsker dyr og er veldig fasinert over måten det ville livet kan ligne "sivilisert" menneskeliv symbolsk sett. Dette er det han forsøker å uttrykke i bildene sine. Av formell utdannelse kan han vise til Oslo Tegne og Maleskole og flere intensive kurs i tegning. Men det er først og fremst hardt arbeid, utveksling av erfaringer og idéer med andre kunstnervenner, samt tørre å utforske og praktisere ulike kunstuttrykk, som har gitt resultater. Og arbeidet hardt har Lasse gjort i mange år!

Ønsker du å se nærmere på bildene til Lasse Harbitz, besøk
http://www.myspace.com/lasseharbitz
og http://www.osloart.com






Målfrid Persson (1954), keramiker

Målfrid Persson er født i Brumunddal, men har bodd i Elverum siden 1981. Driver keramikkverkstedet MÅL keramikk hjemme i Kvitkattvegen 12 i Elverum, og har de siste årene hatt gode og travle arbeidsår i keramikkverkstedet. Målfrid hadde sin første separatutstilling i Galleri Oro i Elverum i 1995. 11 år senere var hun igjen på plass med ny separatutstilling. Bortsett fra keramikksmykkene, bestod utstillingen denne gangen av kunstkeramikk som: Relieffer, veggfat, bilder, skulpturelle arbeider og en stor krukke.  Halvparten av gjenstandene var i rakuteknikk. Båtformer og fjellmotiv går igjen i mange av arbeider.

Målfrid har vært leder for Norske Keramikere siden 2006 http://www.norskekeramikere.no   




 













Har vært med på å starte:

-       Elverum Husflid og Håndverkslag 1994

-       Verkstedutsalget Håndverker’n  1994. Deltar fortsatt.

-       Brukskunstnernes sommerverksted på Glomdalsmuseet 1989. Deltatt 1989-91.

-       Brukshåndverkerne i Hedmark 1987. Har sittet i styret og vært leder i mange år. Deltatt hvert år siden 1987.

Utsmykningsoppdrag:

Elverum hovedpostkontor 1991-92:
Utsmykningen består av 5 store, blå, svevende fugler.

Hernes kirke, Elverum 1994:
Utsmykningen består av 3 paneler og ei frittsvevende due plassert i en nisje bak døpefonten.

Sparebanken Hedmark, Elverum 1998:
Utsmykningen ”De to raku”. Relieffene henger i hver sin nisje.

Innkjøpt av:

Sentralsjukehuset i Hedmark 2003

Ønsker du å vite mer om Målfrid Persson, anbefales hjemmesiden: http://www.keramikk.no   

Målfrid er til stede under Salongfestivalen. Arbeidene er til salgs!
 



























Foto: Privat



Kari Elisabet Svare stiller ut og selger sine arbeider

Under Salongfestivalen kan du besøke boden til Kari Elisabet Svare der flotte kunst og håndverksarbeider, samt tekster, er til salgs. Du finner blant annet vakre sikearbeider, heklerier, skriblerier (teksthefter) og kunstferdige kort. For tiden forbereder Kari Elisabet en ny utstilling med tittelen "Alle gode ting er tre" i samarbeid med to gode kunstnerkolleger.
Foto: Unni Haglund



Marianne S. Silkebækken, Julussdalen, høster av naturens skattkammer!

Under festivalen stiller vi ut prøver på Mariannes naturprodukter. Hun produserer blant annet løvetannsirup, saft av geitrams, soya av skogsopp og skogsoppmarmelade. Marianne S. Silkebækken kan kontaktes på telefon 906 67 358.
Foto: Liv Haglund Lillegrundset, 2009



 
Naturlige Aloe Vera produkter fra Forever!

I mange hundre år har mennesker fra forskjellige kulturer brukt Aloe Vera til ulike behov på grunn av dens gode egenskaper. Dessverre har mye av kunnskapen om nytteplanten gått tapt i moderne tid....

Under festivalen kan du ta en tur innom "Aloe Vera - boden" til Wenche Myrvang som demonstrerer, forteller og selger sine naturlige Aloe Vera produkter innen helse, hudpleie og skjønnhet. Wenche Myrvang synes det er utrolig viktig å la kundene få prøve produktene - kjenne, lukte, smake og smøre seg inn. I tillegg gir hun denne dagen gratis hudpleie og sminkerådgivning. Hos Wenche behandles alle individuelt hvor den enkeltes behov står i sentrum.

Wenche Myrvang startet som selvstendig forhandler for Forever Living Products i oktober 2006. 13. juni gleder hun seg til å kunne presentere sine erfaringer og spre informasjon om produktene og selskapet som befinner seg i mer enn 130 land over hele verden. Ønsker du å vite mer om produktene, besøk
www.myaloe.no/460000584831  

Inntektene av salget går denne dagen til Natthagens Dignityprosjekt i Libanon!
  




Adrian Souyris Strumse


Adrian Souyris Strumse (17) er en allsidig og talentfull kar fra Lillehammer som utøver folkemusikk, komponerer musikk, lager instrumenter og skriver filmmanus. Dessuten er han et stort filmtalent. Tok sine første fiolintimer på Lillehammer musikkskole som sjuåring. Ti år gammel oppdaget han folkemusikken, og har deltatt på Landskappleiken ved flere anledninger. Å videreføre tradisjoner innenfor lokal folkemusikk ser han på som en viktig og spennende oppgave, men trår gjerne inn på arenaer der folkemusikk kan kombineres med andre sjangre. Et eksempel på dette er hans deltagelse i kvintetten Draupne. Foruten Adrian selv, består bandet av Iver Johannes Kleppan, Mons-Michael Thommessen, Sander Tingstad og Øyvind Andreassen. Draupne spiller en slags blanding av hardrock og folkemusikk, bare selvskrevet stoff, og går under sjangerbetegnelsen vikingrock. Har også samarbeidet med fortelleren Kari Elisabet Svare ved flere anledninger. Under Poesi & Performance på Salongfestivalen bidrar de med trollske toner og huldermystikk…  

Tolv år gammel begynte Adrian å bygge instrumenter, og har så langt bygget en lyre, rebec og fiddle (8-talls fele). Er snart ferdig med å bygge sin første fele. I tillegg til å utøve musikk på disse instrumentene, spiller Adrian gitar. Under landsmønstringen for Ungdommens Kulturmønstring (UKM) i Trondheim 2008, ble Adrian Souyris Strumse tildelt et stipend på kr 10 000 fra Coop for sitt bidrag med selvlaget lyre. En imponert jury ga stipendet i kategorien ”sprekt og sprøtt”. Adrian gikk også i år videre til UKMs Landsmønstring, og stiller i kategori film. Sammen med Emil Bræin Furuli, Jørgen Haverstad Kvalsvik, Niklas Shahin Nikman og Sondre Selbæk, som utgjør kvintetten Selson Media, bidrar de med spillefilmen ”Fanitullen”. Filmen bygger på diktet ”Fanitullen” av Jørgen Moe, og manuset er skrevet av Adrian Souyris Strumse. Selve historien er lagt til et 1700-talls bygdenorge der et fælt slagsmål bryter ut på en bryllupsfest. Opptakene har blant annet funnet sted på friluftsmuseet Maihaugen http://www.maihaugen.no , og selveste Andreas Skeie Ljones spiller Fanden sjøl. Første vers fra Jørgen Moes dikt lyder som følger:

I hine hårde dage,

da ved øldrikk og svir

hallingdølens knivblad

satt løst i hans slir, -

da kvinnene til gilde

bar likskjorten med,

hvori de kunne legge

sin husbonde ned.

 

Selson Media er et godt bevis på at det spirer og gror i det unge filmmiljøet i Norge. I fjor mottok guttene Amandusprisen for sitt portrett av sambygdingen og 91-årige Lui Egeberg som er en rørende, morsom og alvorlig dokumentar om det å leve. Filmen viser et nakent og ærlig dybdeintervju med Lui, kombinert med bilder av hvordan den usedvanlige spreke damen trives i naturen. Musikken er selvkomponert. Dokumentaren fikk skryt av juryen for å være en film med imponerende stram regi, den beste i en filmklasse med meget høyt faglig nivå, uttalte prisutdelerne og dokumentarfilmskaperne Aslaug Holm og John Sullivan.

 

-       Amandus er en filmfestival og konkurranse for filmskapere under 20 år som årlig arrangeres på Lillehammer uka før påske http://amandus.hil.no/

     

-       Teaseren til Selson Medias ”Fanitullen” er lagt ut på http://www.selsonmedia.com/

 

 

-       Årets landsmønstring for UKM arrangeres 19. juni – 23. juni i Trondheim. Nærmere informasjon om Norges desidert største festival finner du på
http://www.ukm.no  

Foto: Privat



Einar Øverenget

Einar Øverenget er norsk filosof, forfatter og anerkjent foredragsholder innen emner som etikk, verdier og identitet, kommunikasjon og kreativitet. Dr. grad i filosofi fra Boston College i Heideggers tenkning. Han har arbeidet ved Universitetet i Oslo fram til 2000, og har siden bygget opp Humanistisk Akademi, et lærested som anvender filosofi og beslektede fag som verktøy til å jobbe med praktiske og konkrete problemstillinger i arbeidslivet. Er i dag rektor ved Humanistisk Akademi. Øverenget er kjent som Nitimens husfilosof, og har blant annet skrevet bøkene "Å bli sin egen venn" (2005), "Lykkens filosofi" (2006), "Hannah Arendt" (2001), "Seeing the Self (1998) og "Livets øyeblikk" (2007).
Foto: Kultursalongen, 2009





Yendini Yoo Cappelen, skuespiller og formidabel formidler!


Yendini Yoo Cappelen er utdannet skuespiller og bosatt i Oslo. I senere år er det lyrikkformidling og egne tekster som har opptatt hennes tid, med særlig fokus på kvinnelige lyrikere. Yendinis lidenskap for kvinnelige poeter har resultert i flere spennende prosjekt. Kan blant annet vise til konseptet ”Erotiske dikt” – skrevet av mange forskjellige norske, kvinnelige poeter, og Astrid Hjertenæs Andersen. Av andre prosjekt er det viktig å framheve program med Edit Sødergran, Karin Boye, Märta Tikkanen, Magli Elster, Inger Hagerup og Åse-Marie Nesse. Våren 2009 har gått med til studier av lyrikeren Gunvor Hofmo som er blant våre store, kvinnelige poeter. Yendini har vært bidragsyter ved Volapüks litterære scene ved flere anledninger.

Det er få forunt å heve lyrikkformidling opp på et kunstnerisk nivå, men det mestrer i aller høyeste grad Yendini Yoo Cappelen. Fra første stund har hun publikum i sin hule hånd. Yendini leser ikke dikt. Hun er det! 4. april 2009 gjestet hun Kultursalongen med dikt fra samlingen ”For bare livet” av den avdøde lyrikeren Åse-Marie Nesse, og ga oss en eksistensiell opplevelse av sjelden vare.

Da opplevelsen hadde sunket ned i oss, var vi aldri i tvil. Var det noen som skulle åpne Salongfestivalens poesinatt, så var det Yendini Yoo Cappelen. Når Yendini entrer scenen 13. juni, heiser hun storseilet for Gunvor Hofmo. Og vi er lutter øre…!   

Foto: Kultursalongen 2009



FolkPort - folkrock med trøkk og stemning!

Folkrocka musikkpubstemning står på programmet med FolkPort på scenen.  Bandet er kjent for sin melodiøse rootsmusikk med inspirasjon og  elementer fra britisk og irsk folkemusikk. Etter flere år på veien og  utallige konserter bak seg lager de sammen med publikum en stemning du  ellers bare opplever på de britiske øyer. FolkPort har en perfekt blanding av egenprodusert musikk og trad.- låter og stilen har vist seg å passe for alle.

Vi gjør det som trengs for å skape den gode opplevelsen, forteller  felespilleren i FolkPort, Ørjan Arntsen - Om det er på store  festivaler,  mindre konsertsteder eller musikkpub spiller ingen  rolle... Felespelling på bordene og moro blir det uansett. FolkPort er blitt et ettertraktet band for festivaler og konsertsteder  i og utenfor Norge, men spiller også på musikk-caféer, puber og  private arrangementer. At FolkPort i 2007 gjør sin tredje Skagen Festival sier også sitt om dette bandet. I selskap med med FolkPorts spilleglede og scenesjarm  kan du drømme deg bort i de varmeste ballader eller bli revet med i  allsang til irske drikkeviser -  men du klarer garantert ikke å sitte  stille når FolkPort drar i gang sine heftige dance-tunes, jigs and  reels. Musikerne i FolkPort er Bjørn Fyen (gitar), Sølvi Eriksen Kvam (piano,  blikkfløyter, trekkspill og elektronisk sekkepipe), Tore Tambs-Lyche  (bass), Ørjan Arntsen (fele og mandolin)  Hallgeir Myhre (trommer).  Jan Larsen el gitar.


FolkPorts første CD heter "Come Away" og ble utgitt i mars 2004. Det er en CD-EP i live-studio-stil med seks egenproduserte låter med samme variasjon som vi liker å servere på konsertene våre; rolige ballader, tøffere instrumentaler og kjappe irsk-inspirerte ting.

FolkPorts andre CD-prosjekt er en firespors CD-single, "Open Sea" som ble lansert i juni 2005 i forbindelse med sommerens festivalkonserter i Lindesnes, Skagen og Egersund.
Den inneholder tre nye egenproduserte låter og trad-låta Loch Lomond i et eget arrangement. "Open Sea" viser hvordan FolkPorts særegne sound og låtmateriale har utviklet seg i en litt tøffere retning siden "Come Away" i 2004.


http://www.folkport.com
http://www.myspace.com/folkport
http://www.youtube.com og søk på FolkPort. Du kan også gå direkte, men det ligger flere videoer på nettet enn du finner på deres egen kanal : http://www.youtube.com/folkport



VARDE, Eksperimental/Ambient/Alternativ


Tilsammen består VARDE av fire samstemte intuitive musikere, og er en hyllest til den norske, sterke naturen og fri flyt av lyd. Om seg selv sier de: "Vi formidler styrke og tillit i vår opplevelse av det umiddelbare, og bruker våre instrumenter fritt og fordomsløst. Vi har en enorm formidlings-glede som vårt publikum blir grepet av, og sammen har vi i VARDE fri flyt i et enkelt, rent lydbilde som formidler glede, fryd og storhet!"

Liv Nome, vokal
Sigmund "Micronoise" Espedal, gitar
Kjell Øyvind Braaten, perkusjon
Tor Egil Braaten, trommer

Varde er altså improvisert samtidsmusikk med røtter i urnordisk chanting og world-music. Bandet tar i bruk både moderne digitale effekter så vel som syngeboller,lur og bukkehorn. Sammen skaper de et både dynamisk og meditativt lydteppe. I front har Varde Liv Nome, en vokalist som bruker hele sitt stemmeregister og emosjonelle spekter i  formidlingen av sin ordløse men kraftfulle sang som har lamstlått både knallharde britiske pønkere og rødvinsdrikkende Frogner-kunstnere. Liv kaller det gjerne "urnordisk vokal", og bruker elementer fra folketoner, strupesang og joik.

Varde har de siste par årene spilt en rekke konserter og festivaler, og er nå klar for lansering i både Kina og Norge med plata Folk (utgis på October Party Records og BPS Production) som er nummer to i triologien "Waves Of Nature". Bandet har tidligere gitt ut plata "Sorg og Tale" (BPS Production).

http://www.myspace.com/varde01



http://vids.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&videoid=35826471
Varde Live, ms Innvik 09.05.08

http://vids.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&videoid=35828642



Liv Nome, vokalist og komponist

Som barn, var hun i flere år aktiv i det flerstemmige, klassiske koret Schola Cantorum i Kristiansand, som 1. sopran, og gikk i pianolære. Har også fått innføring i overtonesang/strupesang og brukt dette aktivt i mange år til utvikling av stemmen og den vokale frie flyt. Var vokalist i cabaretbandet Bella Devas fram til 1996. Beveget seg så fra populærmusikken og inn i produksjonen Skôp som er en lydkulisse fra et ”lydrom” i Oslos t-bane system. I denne enkle produksjonen ble hennes ønske om å skape de store, pulserende lydbildene skapt.

Reiste til India og Nepal, og seinere i lange perioder til Sentral og Søramerika. I denne perioden ble et indre ønske om å få skape med frihet etablert. I 2004 gikk hun inn i samarbeid med produsent Dan Rial i Xejome studio i Guatemala der stemmen på nytt åpnet seg i fritt utrykk innen world music sjangeren – Vulcan project.

Vulcan Project kan kjøpes via CDBaby - en liten "online record store" som selger album av uavhengige musikere:
http://cdbaby.com/cd/vulcanproject  

50% av inntekter av salg av låtene går til den lokale avdelingen av organisasjonen Conavigua som hjelp til oppbyggning av dette fantastiske Maya-indianske området. Guatemala sliter fremdeles med konsekvensene av en langvarig borgerkrig, og Conavigua hjelper kvinnene og enkene i landet. Høsten 2005 ble også området rundt innsjøen rammet av orkan – et enormt regnskyll med påfølgende ras fikk store, ødeleggende konsekvenser for flere av landsbyene. Området trenger derfor fremdeles mye hjelp, og ved å kjøpe disse sangene, kan du gi ditt bidrag.

Siden da har hun arbeidet med konseptene Varde og Vulcan project 2. Hun er opptatt av pulsen i naturen, pulsen i pusten, bølgene i musikken og i livet generelt.
Foto: Kultursalongen 2009



Kjell Øyvind Braaten, musiker, lydingeniør, produsent og fotograf

Kjell Øyvind har arbeidet med musikk siden 1984, og sier han komponerer musikk som han synes mangler i sin egen platesamling så som punk, ambient, world, folk, pop og noise – alt som han liker å gjøre, når han gjør det! Som musiker, har han tatt private timer på Norges Musikkhøgskole og deltatt på en rekke kurs. Har arbeidet med lyd siden 1992, og har studert ved Norsk lydskole (i dag NISS, Nordisk institutt for scene og studio). Framvist arbeider/installasjoner ved forskjellige gallerier og utstillinger siden 1995. Stillt ut arbeider på blant annet Stenersen museet, Oslo Spektrum, og ved flere anledninger i Kunstnernes hus i Oslo. Har holdt 500 forestillinger/show i Europa, Amerika og Afrika, og arbeidet med ulike artister fra alle deler av verden. Han har også arbeidet med ”live preformed sound” for improvisert teater, og har mer enn 50 utgivelser som musiker i Norge og utenlands. Som lydtekniker og produsent, har han hatt ansvaret for mer enn 40 produksjoner. Har også arbeidet med barn og kultur som har resultert i utstillinger og forestillinger. Kjell Øyvinds arbeider er hovedsakelig basert på akustiske lyder, men han arbeider også med elektroniske instrumenter, manipulasjon og effekter. Arbeider med foto, og om nødvendig, manipulerer dem. Siden 1995 har han studert gammel tradisjonsmusikk fra forskjellige deler av verden som resulterte i studier i Nordafrikansk tradisjonsmusikk i Marokko 1999 og 2002. Å se på forbindelseslinjene mellom Nordafrikansk og gamle nordiske musikktradisjoner, var en del av studiet. Helt siden midten av 90-tallet har Kjell Øyvind vært interessert i hvordan musikkens kraft påvirker mennesker både psykologisk og fysisk, og har beveget seg mer og mer i retning musikkterapistudier.

 

Kjell Øyvind Braaten er aktiv innenfor mange typer prosjekter. Anbefaler http://www.myspace.com/kbraaten   og http://kbraaten.deviantart.com for dypere dykk.

Foto: Kultursalongen 2009



Gitaristen Sigmund Espedal, Micronoise, har mange prosjekter på gang...

Bak navnet Micronoise står Sigmund Espedal - gitaristen i det norske Pop/Rock bandet MAIKA http://www.myspace.com/ maikarock  Espedal har arbeidet med musikk på ulike nivåer siden 1992 i forskjellige sjangre, alt fra tradisjonell klassisk musikk til punk, pop & rock, metal og electronica. Micronoise beskrives som samtidsmusikk, ambient, ”noise” og ”soundscapes, og bygger for det meste på intuitive improvisasjoner, enten alene eller i samarbeid med andre artister, slik som prosjektet VARDE. I dag arbeider Espedal som musiker på full tid, og gleder seg over å kunne dele sin musikk med verden.

Slik beskriver Tom Ståle Engebretsen Micronoise etter en gjennomført solokonsert på Nesodden:

”Sigmund Espedal er en mann av mye god lyd. Å beskrive musikken er ikke helt enkelt. Bak lydtepper av electronica, kulminerte det hele i triphop og house ledsaget av vokale lyder og gitar. Lange, seige låter som kan minne om Klaus Schulze i oppbygningen. Monotont, gjentagende, stille, forførerisk, eksperimentelt, drømmende, for til slutt å eksplodere i beats som ingen musikkfot kan være urørt av. Dette var en intimkonsert av de helt store. Gi denne mannen en klubb i Berlin og et stort publikum. Det fortjener han.”

http://www.myspace.com/micronoise
http://www.micronoise.org/  

To videoer fra Sigmunds pop/rockband: Desert Gold av Maika og Hjerteknuser av AlligatorX.

Desert Gold ble tatt opp i Hollywood, USA, i juni 2007. Ledet og produsert av 
Rob Saunders  og teamet hans. 
Hjerteknuser ble spilt inn utenfor Arvika, Sverige, i september 2008 av Andreas Ursin Hellebust and Truls Toemmerbakke.

http://www.youtube.com/watch?v=URmKbM_hgDY
http://www.youtube.com/watch?v=IpQMWB925Yg

Foto: Liv Haglund Lillegrundset 2009

Frank Eriksen, forfatter og poet

Frank Eriksen er født og oppvokst som odelsgutt på bureiserbruket Bjerkan i Åsnes. Han er bosatt i Hamar. Utvikling og utdanning har ført han vekk fra jordvegen. Han har imidlertid gjort odelsgutten, som aldri tok over en kvadratmeter jord, til en autoritet i den dikteriske verden. I denne posisjonen har han skrevet vers, viser og dikt om hvordan forholdene har utviklet seg på bygda. Eriksen kom med to hefter på Kulturforlaget BRAK på 1970-tallet: ”Deinrare” (1975) og ”Lauv og liv” (1979). Han skrev den gangen på tillempet solørmål. Det går som en rød tråd gjennom dette forfatterskapet at han politisk er trygt forankret på venstresiden.

Det bør nevnes at Eriksen ved siden av å ha utviklet seg som poet, hele tiden har jobbet innen det offentlige hjelpeapparatet. Han ble ferdig sosionom i 1973. Han har jobbet innen psykiatrien og innen forebyggende ungdomsarbeid. Han var fra fylkeshold i Hedmark fødselshjelper for behandlingskollektivene for unge stoffmisbrukere. Dette skjedde rundt begynnelsen av 1980-tallet. Det mest kjente kollektivet er Tyrili, men Renåvangen og Klokkergården i Hof kan også nevnes. Siden 1982 har han arbeidet som terapeut og mekler innen den offentlige familievernsektoren i Hedmark. Han har lang erfaring, samt lang og høyere utdanning innen familieterapi. Diktet og metaforene har han brukt i terapirommet. Han har for eksempel holdt internasjonale work-shops under tittelen ”Med poesi som verktøy i familieterapi”. Han er representert i ulike fagtidsskrifter. Den poetiske stemmen er alltid nærværende.

”Hvordan ble du forfatter?” spurte Dagbladet Frank Eriksen i et intervju i mai 2005. Han svarte: ”Jeg stammet under oppveksten. Jeg likte å være i det ordløse, det hvite. Jeg ble forfatter da jeg i siste timen en vinterefta på folkeskolen så ut av vinduet. Snøfillene dalte tett. Det stemte liksom med ei strofe fra et dikt i Nordahl Rolfsens lesebok. Diktet var skrevet av Gabriel Scott: ”Nu daler det sne/ nu daler det sne/ tyst over skov og heie.” En sørlending med de bløte konsonantene sine hadde diktet så det snødde inne i meg som solung. Digre filler dalte. Jeg vasset der jeg satt, i mange centimeter med nysnø. Jeg hadde et språk. Jeg hadde ei tone. Det har vært viktig for meg å ha et jordsmonn, samme hvor skrint det er. De diktene jeg er best fornøyd med, har begynt med spilt sæd:

 

INNE I VERDEN’ DIN

 

Inne i verden’ din

letter tankene fra

fersk pløygsle

drømmen driver

attåt alt det

ufruktbare.

Fra ”Skrinn jords liv”, Solum Forlag 1993

 

SPILT SÆD

 

Jeg spilte ofte

sæd på bakken.

Slik fikk jeg

jordvokste dikt.

 

Fra ”Åretakblink”, Solum Forlag 1995

 

Frank Eriksen er også av et vegarbeidende folk. Han skrev ”Vegvoktervise” på oppfordring av Statens Vegvesen i 1976. Denne visa sammen med andre viser ble mye brukt innen Statens Vegvesen, bl.a. under den offisielle åpningen av Norsk Vegmuseum i Hunderfossen i 1992. Han har hatt flere store skriveoppdrag innen vegsektoren.  

 

Visa har Eriksen alltid hatt med seg. På coveret til CD-en hans fra 1996, ”BLÅ VISER  - solørslaviske toner”, står det:

”Det begynte med viser, aller mest viser i kjærlighetsmoll. Far min satte seg med gitaren i stua søndag formiddager, stua vi ellers bare brukte om det kom fremmen på besøk. Jeg tror han gjorde det for ikke å bli hørt. Men jeg hørte… Da år og utvikling sammen med dyktige musikere hjalp meg å tydeliggjøre visene jeg bar på, satt tona i veggene fra fars søndagsstunder – denne tona jeg fort ble klar over måtte kalles for solørslavisk. I tidsspennet 1974-1995 vokste ”Blå viser” fram.”

Eriksen har ved flere anledninger karakterisert seg som en rotlaus hemføing. Geir Vestad skriver bl.a. om Frank Eriksen i boka ”Hedmarks diktere” (2008):

”Karakteristisk for diktningen hans er koblingen mellom sinn og natur, indre og ytre landskap. Ofte har han kretset omkring minner og oppbrudd, men like mye om det som binder og knytter sammen. Det som stilner, avtar, beveger seg bort – det er stemninger som Frank Eriksen gjerne beveger seg inn i. Etter hvert er nok den geografiske tilhørigheten blitt mindre understreket i diktene, og det politiske engasjementet er blitt mindre tydelig. Viktigere er det blitt å sette det dagsaktuelle inn i større sammenhenger, gi det videre perspektiver. Med ”Nav og natt”, som han utga etter åtte års taushet, tar han ytterligere et skritt videre. Her er det et tydeligere personlig nærvær til stede; det er som om dikteren på en ny måte har våget å framstå med sitt eget, med sitt sted, med sine nærmeste. Og det gir både en ny nærhet, en annen følsomhet og en egen varme til disse diktene, som er et høydepunkt i et forfatterskap som framstår både som typisk og helt sentralt i hedmarkslyrikken. Han skriver i tradisjonen fra Børli, men har arbeidet seg fram til et sterkt personlig formspråk.”

Frank Eriksen har samarbeidet med bildende kunstnere og musikere, ikke minst innen jazz. Han kaller dette samarbeidet for ”møteplassen lyrikk, musikk og grafikk”. Han har lenge arbeidet sammen med grafiker Jon Olav Helle. Av musikere innen jazzsjangeren kan bl.a. nevnes den avdøde gitaristen Jarl Åsvik og saksofonisten Odd Riisnæs. Av yngre jazzmusikere har han fortsatt et samarbeid med pianist Helge Lien. De siste tre årene har han samarbeidet med den svært lovende unge saksofonisten Kasper Skullerud Værnes.

Frank Eriksen er representert i en rekke antologier. Siden han debuterte på Arbeidern Forlag i 1980, er alle åtte diktsamlingene hans innkjøpt av Norsk Kulturråd. Han er medlem i Norsk Forfattersentrum, Den norske Forfatterforening, P.E.N., TONO og Hedmark Forfatterlag.

 

FRANK ERIKSEN (1947)

 

1980 Korridoren (d)

1982 Ute på balkongen (d)

1987 Snøgard rundt månen (d)

1989 Stier av lys (d)

1990 Så lenge jorda fins (d)

1993 Skrinn jords liv (d)

1995 Åretakblink (d)

1996 BLÅ VISER  - solørslaviske toner (kassett/CD)

1997 ”Da er du hem’att…” (viser og historiske streif)

2003 Nav og natt (d)

2005 Svart svane (sk)

 

Foto: Kultursalongen 2009




Dikteren Øystein Wingaard Wolf og gitaristen Frode Barth

Foto: Roar Vestad

Wolf vil lese dikt og framføre egne sanger sammen med gitaristen Frode Barth under Poesinatta.

Øystein Wingaard Wolf er en norsk forfatter og sanger. Han er særlig kjent for sin lyrikk, og har utgitt ikke mindre enn bl.a 29 diktsamlinger. Gjennomgående temaer i hans diktning er individ, sjel og gud. Med et energisk og billedrikt språk skildrer Wolf enkeltmenneskets mentale og emosjonelle holmgang med livets store gåter. Reisen og det ukjente
spiller også viktige roller i forfatterens kaleidoskopiske univers. I norsk samtidslyrikk figurerer han som en original og kraftfull outsider. Han har også utgitt flere CDer med egne viser. I en covertekst kaller Øyvind Pharo musikken til Wingaard Wolf «en gryte av musikalske inspirasjoner...parisisk kabaret, meksikansk ballade, østeuropeisk jødisk musikk, litt Taube, litt Brel, calypso, frelsesarmémusikk à la Tom Waits, noir blues og klassisk songwriter-pop»

Frode Barth er en norsk gitarist og komponist. Han er kjent som en karakteristisk gitarist som spiller akustiske og elektriske gitarer. Hans musikk og spillestil har nordisk identitet og han har et sterkt uttrykk enten han jobber med sparsomlige virkemidler eller et univers av lyder. Barth har jobbet internasjonalt og spilt med berømtheter som
Oscar Peterson og Reggie Workman. Mer enn noen annen er det allikevel møtet med Chet Baker som har gjort
størst inntrykk og vært en veiviser. Barth har utgitt og medvirket på en rekke  CD-utgivelser, gjestet festivaler i  inn og utland og deltatt på TV og radio program. Samtidig er han en aktiv komponist med en produksjon på ca. 400 verk innen flere genre som scene musikk, seriøs musikk, jazz, pop/rock og film musikk. Med Øystein Wingaard Wolf spillte han første gang i 1993 og ved flere anledninger senere. Barth vil medvirke på den neste CD utgivelsen til Wolf.

 "I have experienced real love - it's powerful and can touch people deeply; I'm not afraid of the sentimental moods that most people avoid. Why are people more afraid of love than of violence? I want to give as much love as possible - can there ever be too much? I know, though, that too much sentimentality is bad in art. There is a lot of humour in my music. Can you imagine a world without humour and funny people? Humour is perhaps the most important and serious thing. I love good melodic lines; I'm not afraid of simple music, beautiful and natural harmonic structures, things that many contemporary composers eschew. I am an enthusiastic improviser and I want to keep this spontaneity in my music - I always try to make it swing."

http://www.frodebarth.com




Forfatteren Jan Wilsberg


Forfatteren Jan Wilsberg

(f.1951) vokste opp på Grünerløkka i Oslo, som i årene etter krigen var en stabil, men mangesidig og spennende bydel. Utviklet tidlig stor interesse for å lese og for å skrive stiler. To yndlingsfag var historie og geografi – med andre ord sterk dragning i tid og rom, noe som både har preget livet hans og det han skriver. Opphold i over femti land, og fra 1988 flere og flere prosatekster med emne fra fortidige og fjerne kulturer, som México før spanierne, Indusdalen, det gamle Hellas, Romerriket, Fønikia og Palmyra.

Begynte å skrive dikt høsten 1967 og sendte inn sitt første manuskript i 1969. Våren 1974 ble han kjent med konsulenten på det nystiftede Solum Forlag, og samme høst debuterte han med ”Sort Oktober”, som med sine 1760 solgte eksemplarer fortsatt er hans største kommersielle suksess. Deretter fulgte ytterligere seks bøker på samme forlag.

I 1981 ble han kjent med syndikalisten Rolf Opås, som ledet Arbeidern Forlag og tidsskrift. Dette tidsskriftet samlet mange av de mest klassebevisste folkelige og proletære kulturarbeiderne i Norge, også flere som i dag er aktive i Hedmark Forfatterlag. Høsten 1984 kom ”En dagbok for min tid” ut på dette forlaget – en av de viktigste bøkene i forfatterskapet, med mange inntrykk fra lange opphold i México og Sør-Amerika.

Etter at Arbeidern Forlag gikk i oppløsning, har han utgitt en rekke bøker på Forlaget Ny Vei. Med årene er det blitt stadig mer prosa. Også diktene er episke og realistiske. De forteller historier i fortettet form.

Hans attende bok er nærmest ferdig, og vil bli utgitt i nær framtid. Den har tittelen ”Fra tiden etter at Rimbaud og Verlaine vandret i veikantene mot Brüssel”.

Jan Wilsberg er medlem av Norsk Forfattersentrum og Forfatterforeningen, og har lang erfaring fra offentlige opplesninger.

Foto: Kultursalongen 2009



Laara Stinnerbom - svensk "kongelig hoffjoiker"


Når den svenske multimusikeren og kunstneren  Laara Stinnerbom entrer scenen, kan allting skje… Med sin unike utstråling og tilstedeværelse trollbinder han sitt publikum fra første stund. Men la deg ikke lure. Bak denne tilsynelatende frie, hemningsløse improvisasjonen ligger det et klart budskap, og han vet å utfordre. Som den kunstneren han er, spiller Laara på et vidt register av uttrykksformer, og hans repertoar spenner over alt fra poesi, dans, sang, performance og joik. I tillegg er han en dyktig musiker som trakterer diverse instrumenter. Laara lar seg inspirere av alt som rører ved klanger og farger, og henter kraft fra natur eller spiritualisme.

Laara Stinnerbom har spilt ved mange av de store scenene og konsertplassene i Norge og utenlands. Var først ute med musikk og kulturinnslag på Stortinget, og har dessuten framført en joik -komposisjon i Konserthuset da Iver Jåks fikk Nordisk Råds kulturpris. Har også opptrådt ved åpningen av Sametinget og ved 10 års jubileet for Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn 2006 – for å nevne noe…!

Foto: Kultursalongen 2009


Pevaj - en internasjonal folkesanggruppe fra Oslo

 

Pevaj presenterer seg selv:

Pevaj har sitt utspring i Oslo Internasjonale Folkedansklubb (OIFK). Vi startet på uformell basis våren 1979. Da skulle OIFK ha stort 15 års jubileum og bl.a. arrangere et make­donsk bryllup med alle de gamle sangene og ritualene. Alle de ca 100 deltakerne på jubiléet skulle være ”gjester” i bryllupet. Da trengtes noen til å lede bryllups­sanger og danser, og Pevaj ble i realiteten startet via disse jubileumsforberedelsene. 

Koret har ca 10 medlemmer, hvorav de fleste har vært med fra starten. Navnet vårt - Pevaj - er serbisk og betyr "syng". "Koruniformen" vår består stort sett av ekte - og til dels gamle - folkedrakter fra de landene vi henter vårt repertoar fra.

Pevaj synger folkesanger fra forskjellige land på originalspråkene. Vi legger vekt på å synge så nær opptil det opprinnelige (etniske) som mulig. Sangene kommer fra Russland, Litauen, Polen, Tsjekkia, Slovakia, Ungarn, Tyskland, Italia, Bosnia, Serbia, Kroatia, Makedonia, Albania, Romania, Bulgaria, Hellas, Tyrkia, Mexico, England, Irland, Påske­øya (Chile), USA, Sverige og Sør-Afrika. Hovedvekten er sanger fra Balkan-landene. Mange av sangene har tilknyt­ning til bestemte situasjoner i livet (frierferd, bryllup, julehøytid, påske o.l.). Vi synger både unisont og flerstemt.

Sangene hentes delvis ved besøk i omtalte land og delvis fra CDer, hvor vi får skrevet ut tekstene. For riktig uttale og skrivemåte benytter vi i stor grad bekjente fra de respektive landene, der hvor egne språkkunnskaper måtte svikte. Vi lager vår egen, private lydskrift (basert på kroatisk skriftspråk) på sanger fra land som ikke bruker vårt alfabet.

For å lære mer, har vi også arrangert korseminarer i Oslo med instruktører fra aktuelle land, og korets medlemmer har deltatt på sangkurs i Bergen samt Danmark, Makedonia og Bulgaria.

 

Av større opptredener kan nevnes:

·         To innslag i NRK-programmet "All verdens folkemusikk" (radio) med sanger fra Tyrkia og …………..

·         Fire konserter under landssangerstevnet på Kongsvinger i 1988, bl.a. en kirke­konsert med bysantinske påskesalmer.

·         To ganger på Groven-Instituttet i Oslo med sanger fra Romania

·         I tilknytning til nyttårsfeiring sang noen av Pevajs medlemmer bulgarsk på folke­musikk­festivalen i Sandanski i Bulgaria.

·         I mai 2007 opptrådte Pevaj på den internasjonale folkedansfestivalen i Vilnius i Litauen, bl.a. med sanger fra Litauen.

·         Asker Museum hadde utstilling av malerier av en norskrussisk kunstner for noen år siden. Pevaj opptrådte i den forbindelse med russiske sanger.

·         Under EM i fotball i 2008 sang Pevaj fire ganger på Kontraskjæret i Oslo for de som ville se fotballkampene på storskjerm (opptil 5.000 på enkelte kvelder!). Her sang vi folkesanger fra de landene som skulle spille kamp umiddel­bart etter vår opptreden. Repertoaret ble sanger fra Kroatia, Hellas og Sverige.

·         Vi har mange opptredener for Norsk Russisk Kultursenter i Oslo og opptredener for den russiske klubben i Drammen og innvandrer­foreninger fra Hellas, Kroatia, Ungarn og Bulgaria i tillegg til foreningen fra det tidligere Jugoslavia (nå nedlagt).

·         Vi har opptrådt på en stor folkloreforestilling i Albertslund utenfor København, delvis sammen med det danske folkesangkoret Kitka.

·         Pevaj har også vært med på store folkloreforestillinger i Sandefjord, Bergen og Oslo sammen med norske kor- og folkedansgrupper.

·         Vi har opptrådt på bydelsdagene på Tøyen og Tveita i Oslo med sanger fra ulike land.

 

Pevaj har  spilt inn kassetter med gresk og tyrkisk musikk (senere overført til CD) og CDer med bysanger fra Serbia og vuggesanger fra mange land.

Foto: Pevaj privat




Kari Elisabet Svare:
formidler, forteller, pedagog, skribent og silkemaler
 


 

Tittel: "Fra den dagen fulgte den lille bjørnen elva trofast. Om natten sov den ved elvas bredd." Fra fortellingen "En liten Bjørn og en lang reise."


Tittel: "En gang i en annen tid løp en liten vei gjennom en skog." Fra fortellingen "Trylle tanker."


Fra hjertet:

Det som kommer innenfra
skal man ikke nøle med
skal man dele
skal man spre

La det indre styrkes, gledes
les og danses, dyrkes, leves


Kort sagt er Kari Elisabet en fortellende, skrivende og skapende kvinne som har slått seg ned i Gausdal, Oppland. På Salongfestivalen kan du oppleve henne både under ”Barnas time” og ”Poesi & Performance”. Gled deg! Hun byr på overraskelser for store og små…

Jeg lar Kari Elisabet fortelle om seg selv:
Jeg liker eventyr. Har arbeidet med drømmer og vært steinerpedagog. Er forteller, skribent og silkemaler. Har etter lang tid funnet mitt sted og min vei, som jeg følger, uten å vite hvor den leder eller hva den fører meg inn i - hvilke landskap den åpner. Det kan være gode landskap, givende, utfordrende og hvilende. Nå reiser jeg mest på indre kompass; en reise som fører både inn i ettertanke og til skapende kilder, og til mennesker som overalt er mennesker til tross for at vi lever under forskjellige forhold. Mange ting er ikke som det burde være. Jeg besitter en sterk rettferdighetssans, og har idealer jeg forsøker å leve etter og være samtidig som jeg er en høyst ordinær person av menneskeslekt.

Det har blitt mye levd liv. Sjølberging med gjenbruk og jordbruk. Sjølutvikling for egen del. Etter hvert vanlig utdannelse med fokus på pedagogikk og kreativitet. Har gjennomført studier på Nansenskolens skrivekunstlinje, og er dessuten med i kjernegruppa i Lillehammer Fortellerscene. Utallige kurs i drømmearbeid, meditasjon og yoga. Reiser når jeg kan og er kallet. Vinter’n 2005 tilbrakte jeg for eksempel i Sør-Amerika. Arrangerer litt av hvert; blant annet vært ansvarlig for organisering og gjennomføring av sommerkaféer på Aulestad og Bjerkebæk 2007. Flere utstillinger.

Jeg er et skrivende menneske.
Jeg kan fortelle om det som er og det jeg ser. Har mye på hjertet som jeg gjerne deler og gir videre, som artikler om pedagogikk og barn, samfunn og vanvidd, rim og regler. Arbeider med å finne en stemme som når ut… Er samfunnsengasjert og ser klimakrisa som den absolutt største utfordring menneskeheten hittil har stått overfor. Ellers er barn en hjertesak i et samfunn der vi overlater de små til stadig mer utvidet institusjonstilværelse, TV, dataskjermer og en oppstykket hverdag. Dette kan føre til uønskede symptomer som ikke ses i forhold til helhetlige oppvekstvilkår.

Jeg er et skapende menneske.
Nyter å male på silke med de nydeligste farger. Det flyter. Kan ikke fullt ut kontrolleres. Ei heller males over. Det å styre noe ukontrollerbart samtidig som jeg tillater det uante å oppstå, fasinerer meg. Sist jeg tok penslene fram, var det som å møte en god, gammel venn som jeg lovte nye møter på silkeblanke flater; å fylle dem med symbolske, naivistiske, naturalistiske motiver.

Utstillinger:

1987 Café Cecilie: ”Trykk, tekstil, maleri”
1989 Galleri Kalle: ”Vi er alle kunstnere, vi skaper våre liv”
1991 Galleri 2B: ”Drømmer og visjoner”
1994 Galleri 2B: ”Norrøn mytologi”
1994 Juleutstilling: ”NetOpp Lillehammer”
2005 Galleri Riddervold: ”Vilt og vakkert!”
2006 Sommerutstilling på Aulestad

Jeg er et fortellende menneske.
På en steinerskole bringer fortellingen barnet viktig næring. I fem år fortalte jeg daglig eventyr og legender fra litteratur som er skrevet og selvskrevet – fortalte barna inn i verden. Har blant annet en hulderindentitet med hale som henger på veggen og ellers fullt utstyr. I tre sesonger har jeg gjenskapt Bjørnsonfamiliens liv og virke i huset på Aulestad. Jeg har også gjenskapt Sigrid Undset som person og dikter bak gjerdet på Bjerkebæk. På Fortellerscenen Lillehammer får jeg utfolde meg og utvikle min muntlige fortellerevne.

Her er eksempler på utgitt litteratur som kan bestilles:

”La det bli Liv!”
En samling hverdagsvers, rim og regler. Kari Elisabet har stor glede av ord som ruller og ramler inn, leter og leker og former seg til.

”Det hvisker om natten og synger om dagen”
En samling fortellinger opprinnelig tiltenkt barn, men etter hvert mer for voksne. Intensjonen er å favne livsvisdom, påminne om det viktige. Disse er senere malt og illustrert på silke.

Du oppnår kontakt med Kari Elisabet Svare på e-post:
karielisa1@hotmail.com

Det som rundhåndet deles
av det som er utprøvd og virker
I ord og handling
som former og fanges
Skal spres
så det spirer og styrkes
Foto: Kari Elisabet Svare, privat



Villvin - Hamars sosialistiske blandakor som er med på "notene"!

Villvin ble stiftet i 1993, og er en del av det spennende kulturelle mangfoldet på Hedemarken. I dag utgjør koret 30 sangglade kvinner og menn som ønsker å gi uttrykk for sitt samfunnsengasjement gjennom sang. Villvin trives i møte med publikum, enten det er tradisjonelle konserter, på byens restauranter eller i gata, og synger gjerne meningsfylte tekster som handler om selve livet. Det innebærer også jazz, viser og ballader til bruk i hverdag og fest. Villvin har deltatt på Nordisk-Baltisk korfestival 3 ganger.



Trisolistene - Visetrio med trøkk. På kontrabass: Åsmund Reistad

Ragnhild Svanes, Karl Heldal og Laila Sognnæs Østhagen er tre dyktige låtskrivere som byr på stemningsfulle ballader, rytmiske rocka viser, bluesviser, bossaviser, lekne viseviser, og garantert en vise du aldri har hørt makan til. Her er humor og alvor i skjønn forening. Trisolistene har med seg musiker Åsmund Reistad som knytter det hele elegant sammen med sin kontrabass.

Rett før påske gikk Trisolistene i studio Emiks (Erlend Sæverud) hvor de fikk spilt inn 3 låter. På lydsiden hos Nye Skalder
http://www.nyeskalder.n o  kan du lytte til "Under et pledd", "SprengeDineGrenser" og "Forunderlig".



Åsmund Reistad

Åsmund Reistad kommer fra Bærum, men bor nå i Ski. Trakterer både kontrabass, gitar og mandola. Har bred bakgrunn fra arbeid med norsk folkemusikk, og har blant annet spilt med Chateau Neuf Spelemannslag, Trispann og Bruvoll/Halvorsen. Er medlem av trioen Tiar http://www.tiar.no  I tillegg driver han med jazz, viser og musikk til fortelling og teater. Åsmund Reistad har deltatt på en rekke CD-innspillinger og spilt på festivaler i mange land. Her kan nevnes USA, Japan, Sør-Afrika, Russland, Tyskland og England. Har musikkutdannelse fra Universitetet i Oslo og Norges Musikkhøyskole. Dette er en særs spennende kar med mange prosjekter på gang. Det kan lønne seg å sjekke ut Åsmunds hjemmeside.

http://www.reistadfolk.no
Foto: Kultursalongen 2009



Ragnhild Svanes, visesanger og medlem av Trisolistene

Ragnhild Svanes har klassisk bakgrunn, men elsker i dag å synge jazz og viser. Når hun opptrer, synger hun fortrinnsvis eget materiale; vekselsvis på engelsk og norsk. Ragnhild Svanes er medlem av Nye Skalder http://www.nyeskalder.no og spiller ofte på Åpen Scene. Har deltatt i Skaldehula siden starten. På lydsiden til Nye Skalder kan du lytte til fire sanger fra en nydelig demo-CD hun har laget. Du kan høre mer av henne på Myspace: http://www.myspace.com/svanes  En dag håper Ragnhild å kunne realisere drømmen om å få gitt ut sitt eget album. 



Laila Sognnæs Østhagen, visesanger og medlem av Trisolistene

Laila Sognnæs Østhagen har bakgrunn innenfor teater, og er utdannet musikkterapeut fra Norges Musikkhøgskole. Har spilt klassisk gitar i flere år, vært el-gitarist i band, men for tida er det egne viser som gjelder. Hennes viser kan beskrives med følgende stikkord: Lekent, lett, litt leit, bossa, blues og ballader. Ble i 2008 plukket ut som en av åtte finalister til "Vis deg fram"-konserten ved "Viser ved Kanalen". Jobber ellers som frilansjournalist og fotograf, deltar i Norsk Viseforum og sitter i styret i låtskriverklubben Nye Skalder http://www.nyeskalder.no
 
Februar 2008 spilte Laila inn en demo i Emiks studio. Du finner fem av låtene på lydsiden til Nye Skalder. Flere låter er lagt ut på
http://www.myspace.com/lailaviselig  Mer utfyllende informasjon på hennes hjemmeside http://www.viselig.no
Foto: Kultursalongen 2009




Karl Heldal, visesanger og medlem av Trisolistene

Karl Heldal er visesanger med egne låter, både tekster og melodier. I 2006 ga han ut sin første solo CD: "Hvis en drømkan kjæles med". CD'n inneholder 13 låter der eksistensielle verdier belyses både humoristisk, nært og sårt. Tekstene står sentralt hos Heldal, og han jobber mye med å skape poetiske uttrykk som tydeliggjøres i musikalske rammer. Han opplever det som viktig å skrive på norsk, fordi dette skaper en nærhet til det han ønsker å formidle. På Karl Heldals hjemmeside http://www.karlheldal.no  kan du høre smakebiter av sangene fra CD'n. Du kan også lytte til Karls viser på lyttesiden til Nye Skalder http://www.nyeskalder.no og på http://www.myspace.com/karlheldal
 
Slik presenterer Karl Heldal seg selv:

"Jeg er arkitekt av yrke, og så har jeg spilt og sunget viser i hele mitt voksne liv. Jeg har min bakgrunn fra visemiljøet på 60- og 70-tallet, inspirert av britiske og irske folksongs. Ikke minst inspirert av amerikanske artister som Paul Simon og Joni Mitchell hvor både tekster og melodier har hatt stor betydning for meg. Fra 1975 til -85 var jeg med i visebandet Stormsvalene hvor jeg blant annet fikk lage melodier til tekster av Johanna Schwarz og Arnljot Eggen. Gruppa ga ut LP'n "Svalene på Vilde Vinge" i 1981. Tiden i Stormsvalene ble spiren til å sette i gang med å lage egne låter, både tekster og melodier. Siden 1990 har jeg jobbet med å skrive egne låter. Det begynte med engelske tekster. Så ble jeg utfordret til å skrive på norsk. Det var som å fjerne et raster, og en haug med glosebøker! Har aldri angret. Kan anbefales!

Som viseartist har jeg hatt stor glede av Viseklubben Nye Skalder i Oslo
http://www.nyeskalder.no En spennende og særegen klubb som har et stort rom for viseartister med egne låter. Jeg har også hatt gleden av å være med på å drive klubben videre (2001-2006), hvorav 3 år som leder.

I 2006 fikk jeg utgitt min første solo-CD "Hvis en drøm kankjæles med" på plateselskapet Nordicae v/Veslemøy Solberg. Jeg har deltatt på flere turnéer i Skandinavia sammen med norske, svenske og danske viseartister under vignetten "Nye viser i nord". Siden 2000 har jeg opptrådt offentlig med både egne konserter og turnéer i nordisk sammenheng."



Viseskalden Leo Leonhardsen, leder i Norsk Viseforum

Her gjengis en presentasjon av Leo Leonhardsen og Carl Michael Bellman ført i penn av Asker Museum http://www.akersmus.no/askermuseum/ :

Det er over 200 år siden Bellman døde, men Leo Leonhardsen er i høyeste grad i live. Født i Kjøllefjord og leder i både Halden viseklubb og Norsk Viseforum kjenner han også Norge på langs som viseartist. Med flere CD-utgivelser bak seg har han vist fram både Nordnorsk lengsel og savn ispedd landsdelens røffe og jordnære humor. Dette er egenskaper som gjør at Leonhardsen kanskje tolker Bellman bedre enn mange andre.

Bellman og hans Stockholm
Mange forbinder Bellman med drikkeviser, og med 1700-tallets Stockholm som bakteppe, er det kanskje ikke så rart. Bellman ble født på Søder i 1740 hvor det den gang bodde 70 000 mennesker fordelt på 700 kroer. I tillegg var det ølutsalg direkte på gater og torg. Prostitusjon og pengespill var utbredt. Overklassen fikk gjerne drikke på kreditt da deres tilstedeværelse ga kroen bra renommé. Carl Michael var en av femten søsken, hvorav syv døde i ung alder, men foreldrene ble tidlig klar over Carl Michaels evner og sørget for at han fikk utviklet sitt talent.

I sitt kunstneriske virke skildret Bellman ofte det frodige, og av og til tragiske, livet som utspant seg rundt ham. Mens mange av samtidens forfattere søkte mot de høyere sfærer, beskriver Bellman også mindre vakre sider av Stockholms sosiale virkelighet. Sveriges store viseskald var en kunstner som med følsomhet og dyp innsikt skildret myter og realisme, satire og alvor og kanskje de mer usminkede sidene ved livet.

http://www.myspace.com/leobleonhardsen



Carl Michael Bellman malt av Pehr Hilleström


http://www.youtube.com/watch?v=EK1nb2g1g9o  :
Reportage om Carl Michael Bellmans liv. Ur Rikets kultur 29/1 - 1990, reporter Kjell Åke Hansson.
 
http://www.youtube.com/watch?v=hDnj4TUYFk0  :
Sällskapet Par Bricole hyllar Bellman 1931 den 26 juli för den 103:e gången.

 
http://www.bellman.net : Her finner du alt du trenger å vite om Bellman. Anbefales!
Foto: Kultursalongen 2009



Visesanger og forfatter Tor Karseth



Foto: Tor Karseth under sin konsert på Underbrua-festivalen i Hamar 18. august 2007 



Å omtale Tor Karseth som visesanger og forfatter fra Hamar er langt fra sannheten…for han er både formidler, museumspedagog, visedikter, trubadur, kulturarbeider og lærer i Kulturskolen på Hamar. Har skrevet og produsert over tredve teaterforestillinger og gitt ut flere album. De fleste forestillingene og visene er tilknyttet lokalhistorisk stoff. Teaterforestillingene ”Den levende skogen” og ”Arbesdaer” er blitt vist på NRK. Debuterte i 1987 med albumet ”Ville veger, stille stier: Sanger fra Vang” sammen med Geir Willard.

 

Priser/Stipend:

-       Vang kommunes kulturstipend 1987

-       Hedemarkprisen 1991

-       Hedmark fylkes kulturpris 1993

-       Barnevernprisen 1997

-       Hallvard Trættebergs stipend 1997

-       Vangbamsen 1998

-       Hamarprisen 2001

-       Æreselev Ridabu skole 2006

-       Mesterborger av Hammer by 2006

På Tors hjemmeside finner du en fullstendig oversikt over alle CD-utgivelser, bokutgivelser og teater/sygespill for barn og voksne.

http://karseth.no

Foto: Unni Haglund 2009




Bluegrassgruppa Little Maggies

Little Maggies består av: 

 

Gisle Harr: Banjo, sang

Espen Ulleberg: Gitar, sang

Per Odd Bakke: Bass

Paul Oddevang: Dobro

Snorre Kopperud: Fele
 

Jannicke Lie: sang

Stine Mikkelsen: sang

 

Little Maggies spiller bluegrass og country musikk i tradisjonen etter Bill Monroe, Stanley Brothers,  Dock Watson, Earl Scruggs og Woody Guthrie , samt nyere låtskrivere i den samme tradisjonen som Stevie Nicks, John Prine og Be Good Tanyas. Besetningen har holdt sammen i vel to år, men flere i bandet har lang fartstid med band som Foggy Boys, Drømmere og Drankere, Lasso, Behind Barns, Stengrunn, Bell, Størst og Stereotonen m. fl. Little Maggies spiller på Bluegrassfestivalen i Risør til sommeren. Etter påske gikk musikerne i studio, og en demo er rett rundt hjørnet. 

Foto: Kultursalongen 2009



Terje Amundsen lyrikk, musikk

 
Terje Amundsen har bakgrunn i den litterære motkulturen, og har siden begynnelsen av 1970-tallet utgitt en rekke hefter, bøker og ordbilder, hovedsakelig innen lyrikksjangeren. Han har hatt en rekke opptredener, der han kombinerer lyrikk med improvisasjonsmusikk, og tar gjerne slike oppdrag. Blant instrumentene han spiller er tverrfløyte, sopransax og afrikanske trommer. Han er medlem i Hedmark Forfatterlag, der han har hatt en rekke verv.

Terje Amundsen har cand. mag eksamen fra Universitetet i Oslo, med bl.a. litteraturvitenskap, norsk og kunsthistorie i fagkretsen. Han arbeider til daglig som lærer og har arbeidet innen ulike skoleslag, bl.a. Forsøksgymnaset i Oslo. Pr. i dag er han bosatt i Elverum.

"Diktene hans rommer gjerne innslag av sosial kritikk. Men som en kontrast til den analyserende, sosiale tematikken preges de også av en drivende indre søken, som gjerne fører til grensen mot det ugjennomtrengelige, uforklarlige. Og det er gjerne denne dobbeltheten som skaper energien i diktningen."
(Geir vestad i "Hedmarks diktere")

"Ja! Nettopp et ansikt i ord har Terje Amundsen; midt i et hav av ansiktsløs poesi!"
(Martin Nag i "Friheten")

Opptredener og opplesninger:
Club 7, Arbeidskollektivet i Hjelmsgate (Oslo), Den Nordiske Poesifestivalen (Hamar), Volumfestivalen, Salongfestivalen (Elverum), ulike arrangementer i regi av Hedmark Forfatterlag.


Utgivelser:
1970 Nattlys
1978 Linjer mellom sten og stjerner
1981 Loft Session
1989 Moment - scene 2
1993 Vind, vinge - den kinesiske sommerfuglen
1996 Skår
2001 Solospill
2005 Umaskert, usynlig

ordbilder i samarbeid med Sissel Linge Andresen, Haakon W. Isachsen, Einar Øverenget og Jørgen Damskau


i sentrum
av virvlende lyder
og lys, fargers fraktale
fata morgana, rymers revolt:
et hvilende punkt der du årvåkent
hører og ser


*


aldri
siste side,
aldri aller siste takt,
tonen som dør bort rommer
nye toner, ukjente og ufødte,
alltid enda et da capo,
siste ord blir aldri
sagt -
 

Foto: Kultursalongen 2009



Unni Haglund framfører egne dikt fra "Skygger i vind"

Unni Haglund (1955) er født og oppvokst i Elverum, men flyttet derfra etter endt ungdomsskole. Bor nå i Stokke i Vestfold. Skrev sine første dikt da hun gikk på ungdomsskolen. I senere år har Unni skrevet haikudikt. Er idag medlem av Hedmark forfatterlags litterære venner.

Under poesinatta framfører Unni Haglund egne dikt fra samlingen "Skygger i vind" som kom ut i 2005. Opplesningen vil bli illustrert av foto fra samlingen som er fotografert av hennes søster Liv Haglund Lillegrundset. Liv styrer bildeframvisningen under opplesningen. 
Foto: Kultursalongen 2009



Liv Haglund Lillegrundset, "amatørfotograf"

Liv Haglund Lillegrundset (1951) er født og oppvokst i Elverum. Dessuten er hun søsteren til Unni Haglund. Flyttet til Nord-Norge i 1971, og har bodd flere steder i landsdelen. I dag bor Liv i Bjerkvik i Nordland. Savner Østerdalen i blant, især om våren, når hvitveis og linjekonvall kommer tilsyne i store mengder. Har fotografering og slektsforskning som hobby, men hevder hardnakket at hun bare er en amatørfotograf. Under poesinatten får vi gleden av å nyte hennes vakre bilder.

Liv synes kombinasjonen dikt og bilder er spennende....og gir alltid inspirasjon til å lære noe nytt. Liv Haglund Lillegrundset er litterær venn av Hedmark forfatterlag, noe hun setter veldig pris på. Det er en interessant oppgave sier Liv. Og vi sier: Se opp for Livs kamera under Salongfestivalen!
Foto: Privat




Wenche Myrvang er en jordet jente fra Sørskogbygda, Elverum


Av og til kan livet by på uventede overraskelser, som Wenche, i alle fall hvis du henger deg med på "folkesang" gruppa i Hedmark! Og jeg er veldig glad for at nettopp Wenche kom susende inn fra sidelinja høsten 2008.

Til tross for mange år i Asker, er Wenche en jordet jente som tilkjennegir sine røtter. Hun er stolt av å komme fra Sørskogbygda, og reiser helt fra Asker for å bli med på "folkesang". For Wenche er det viktig å holde kontakten med folket sitt samtidig som hun ønsker å utvide Østerdalsrepertoaret.

Ved første øyekast kan Wenche virke beskjeden og lågmælt, men det er bare "uttapå". Wenche er en spill-levende jente med masse energier og pågangsmot. Og så er hun flink til å finne ord for tanker og følelser. En skikkelig rimsmed med andre ord, og som til og med tonesetter sine vers. En av hennes favorittlyrikere er Åsmund Sveen -  også født i Sørskogbygda. Jeg ser ikke bort i fra at denne dyktige lyrikeren har vært til inspirasjon og øvd en positiv innflytelse på Wenches trang til å skrive?!

Da jeg spurte Wenche om hun kunne skrive litt om seg selv, kunne hun fortelle.....:

"Det har alltid vært musikk, korsang, gitar og felespill hjemme. Fra jeg var liten var jeg med foreldre og besteforeldre på korøvelse. Senere begynte jeg i kor og tok pianotimer. I ungdomsårene lærte jeg meg en del grep på gitaren og fikk feleundervisning i et år. Min interesse for folkemusikk våknet da jeg ble kjent med Ellen Marie Tangen i begynnelsen av tjueårene. Omtrent på samme tid begynte jeg å skrive dikt og sanger til ulike anledninger. Diktskrivingen har vært til stede mer eller mindre hele livet etter dette, mens det å sette melodier til egne og andres dikt, kom mye senere. Faktisk etter at jeg fylte 40.

Jeg blir inspirert av gode tekster om sjel, sinn og følelser - våre menneskelige irrganger på godt og vondt. Bruker ofte naturen som et bilde på våre indre opplevelser. Av poeter er jeg veldig glad i Einar Skjæraasen og Arnulf Øverland. I de senere år også poeten Åsmund Sveen fra Sørskogbygda. Sveen har fantastisk mange gode tekster, og bruker naturens bilder på den måten jeg beskrev ovenfor. Ellers har jeg stor sans for svenske poeter som Dan Andersson til Per Gessle... kanskje mer som en popartist å regne, men knakende gode tekster.

Når det gjelder folkemusikk, som står mitt hjerte aller nærmest, tar den tak i mine innerste, dirrende strenger... Jeg pleier å si at det er sjelen vår som synger og speiler seg, og man gjenkjenner både det norske landskapet og folket i ord og toner." Under poesinatta leser og synger Wenche tekster av modernisten Åsmund Sveen fra Sørskogbygda.

http://wenche25.spaces.live.com/
Foto: Kultursalongen 2009



Lola Buchengende er tromme-entusiasten fra Kongo!



Lola Buchengende er født i Kongo, men bor i dag sammen med familien på Elverum. Er for tiden student på Hamar Lærerhøgskole. I samarbeid med Sidsel Juell Theisen, er han initiativtager til jammeprosjektet Musikksmia som møtes på Glomdalsmuseet til faste samlinger. Har i flere år medvirket i flerkulturelle sammenhenger i samarbeid med musikere som Atle Lien Jenssen, Hamid Heydary, Nematollan Rahimi og Jai Shankar. Stor tromme-entusiast som trives i rollen som trommepedagog. Skriver egne tekster og synger. Deltar med eget materiale under poesinatta sammen med Ragnar Reutz-Håkenstad på trommer.
 
Foto: Kultursalongen 2009



Ragnar Reutz-Håkenstad, rocka trommefreak og salongvert!

"Raggen" trådde sine barnesko på Lillehammer i en tid da byens musikkmiljø var sterkt preget av Rythm & Blues influert av grupper som "Shades", "Guess Who" og "Anything Limited". Sistnevnte band ga blant annet ut et par singler. Og etter den norske lanseringen av låta "Hippy, Hippy, Shake" i 1965 med gruppa "The Swinging Blue Jeans", var gutten totalt hekta på Rocken Roll. Sitt første trommesett fikk han i 1968. Er man sugen på rytmisk musikk, søker man naturligvis til miljøer der slik musikk utøves. Gutten visste sin besøkelsestid, og det var stas å være til stede når "Anything Limited" øvde. En nederlansk trommeslager, som bodde på Bellevue, ble også oppsøkt ved flere anledninger. Trommeslager'n spilte en form for frijazz.

Raggen flytter til Oslo. Blir trommeslager i gruppa "The Black Brooms" i Bærum i 1970, får jobb hos Arne Bendiksen A/S i 76 og begynner som trommeslager i gruppa "Lenny and the Hawks" i Oslo i 1977. 1980 er Raggen fast ansatt som DJ i Oslo Reggae Club. Reggaemusikk er favorittsjanger'n den dag i dag!

Etter å ha flyttet tilbake til Lillehammer i 1984, blir han aktiv medarbeider i "Radio Lillehammer", og var en av initiativtagerne til oppstarten av "Piggtrådmagasinet" som hadde til hovedoppgave å spre rock og lokalt kulturstoff. Det ble produsert programmer både for direktesendinger og nattsendinger. Han var også styremedlem i "Radio Lillehammer". 1989 begynner Raggen som trommeslager i "Svarte Svingende". Fire år senere er han med på etableringen av "Blå Mix" som endrer navn til "Twisted" i 95. Du finner et lydeksempel i Biografen med mer info.

Raggen tok i flere år privattimer på slagverk hos Carl Størmer på 90-tallet samtidig som han fikk trommeundervisning ved "Senteret for Afrikansk kultur". Tatt kurs i radiojournalistikk med fokus på radioarbeid, programproduksjon, radiojournalistikk og praktisk arbeid i forhold til opptak.

I dag er ikke Raggen tilknyttet noe fast ensemble, men at det rykker i rockefoten, er i alle fall sikkert!!!

http://www.kultursalongen.com
 
Foto: Privat