Folkemusikktradisjonene fra Finnskogen som viktigste kilde


Folkesanger, kantelespiller og komponist, født (1961) og bosatt i Grue kommune på Finnskogen

Sinnika Langeland er sanger og kantelespiller med de rike folkemusikktradisjonene fra Finnskogen og Solør som en viktig kilde. Gjennom mange år har hun arbeidet med å få fram både ukjente middelalderballader, religiøse folketoner og runesanger fra Finnskogen. Dette er til dels kulturhistoriske landskap hvor få har vært før henne. I tillegg arbeider hun fram eget materiale. Instrumentet hennes er Kantelen, et finsk-urgisk strengeinstrument. Hun bruker en konsertkantele med 39 strenger sammen med sang. Sinnika Langeland har utdanning fra Ecole Jacques Lecoq i Paris og eksamen i musikkvitenskap fra Universitetet i Oslo.

I 1994 kom debutplata ”Langt innpå skoga”, en av flere CD-er der hun framfører viser og musikk fra Solør og Finnskogen. Tonesettinger av diktene til Hans Børli resulterte i CD-en ”Har du lyttet til elvene om natta”. Dette materialet er en viktig del av repertoaret hennes, og på turneer i utlandet synger hun ofte Børlis tekster i engelsk gjendikting. Etter hvert gikk hun nærere inn på den gamle finsk/urgiske kulturen som kom til grensetraktene på 1600-tallet. Fra denne kulturen har hun hentet fram runesanger som hun har gjendiktet og presentert både i bok og CD-ene ”Tirun lirun”, 2001 og ”Runoja – runesanger fra Finnskogen” som kom i 2002.

I samarbeid med organisten Kåre Nordstoga har hun forsket i slektskapet mellom folkelige former av gamle salmetoner og J. S. Bach sine koraler over de samme salmene. Dette arbeidet er presentert på 3 innspillinger og gjennom en rekke kirkekonserter rundt om i landet. Sinnika har gjennom hele karrieren laget egne sanger og virket som komponist og arrangør. Hun har blant annet gjort bestillingsverk for Hedmark teater og NRK. I 2007 ble CD-en ”Starflower” utgitt på det internasjonalt kjente plateselskapet ECM. Sinnika turnerer i Norge og utlandet, og hun samarbeider både med jazzmusikere, klassiske musikere og andre folkemusikere.

Kilde: Folkemusikk.no
 
http://www.sinikka.no