Økologisk marked & boder

Torger Jacobsen auksjonerer bort festivalbildet til inntekt for «Gulukua» Miss Trysil!

 

 

Følg kunstneren Torger Jacobsens maleprosess fra tomt lerret til ferdig maleri under Salongfestivalen. Før avslutningskonserten søndag, gjør vi et forsøk på å auksjonere bort bildet. Inngangsbud kr. 1500.-

 

I hele vår har Fagerhøi var omsluttet av Jacobsens fargerike nonfigurative malerier, samt hans filosofiske tekster, som er inspirert av idéen om borgerlønn og moderne filosofers ulike blikk på verden – deres verdensanskuelser. Nå demonteres utstillingen for å gjøre plass til festivalutstillerne Ingun Margrethe Bjerke og Bente-Linn Bergene Huseby. Salgsutstillingen blir stående også etter festivalen.

Kunstneren Torger Jacobsen er født på Lena 1957. Bor og virker i Oslo. Etter å ha malt aktivt siden 1979, tok han skrittet ut som kunstner i 2000. Da hadde han arbeidet som Steinerskolelærer i 13 år. I dag er han en etablert kunstner som kan vise til en rekke separatutstillinger. Torger Jacobsen har studert antroposofi, vært opptatt av fargenes vesen og Goethes fargelære som Rudolf Steiner videreutviklet. Interessen ledet ham inn på lange studier i Goethes fargelære. Jacobsens malerier er koloristiske og nonfigurative. Benytter teknikkene akryl, olje og akvarell samt blandede teknikker. Formatene varierer sterkt i fra helt små til 2 x 3,5 m.

Ved siden av sitt arbeid som kunstmaler, pedagog og kulturarrangør, har han drevet ulike kulturinitiativer med base i Oslo siden 1995. Blant initiativene kan nevnes: Hønse-Lovisas hus, Filosofisk Forum, Agora Sagene, Agora Soria Moria og «Verdensanskuelsesverksted» fra 2011.

Torger Jacobsen innleder og styrer festivalens filosofifrokost, som i år, har blikk på våre ulike verdensanskuelser.

http://www.torgerjacobsen.no  

Lanser Forlag til stede under Salongfestivalen

Lanser Forlag er det siste Svein Lanser gir fra seg...

 

 

 

Det lille forlaget som står opp for kvalitetslitteratur & poesi…

«Det er mange eksempler på litteratur som er tilbakeholdt, men som kanskje hadde vært best utgitt» - Svein Lanser

 

Lanser Forlag ble etablert 1976 av forlegger og daglig leder Svein Lanser, og er et lite enkeltmannsforlag på Romsås i Groruddalen. I utgangspunktet er forleggeren åpen for alle sjangre, men har veldig sans for poesi – evnen til å uttrykke seg kortfattet. Lanser mener poesi er viktig og aktuelt. Selv om det er få forlag som virkelig interesserer seg for dikt, mener han det er en generell interesse for det. På årsbasis utgir forlaget maks tre til fire bøker.

Lanser-bøkene kan bestilles hos alle bokhandlere i Norge, eller direkte fra Lanser Forlag.

http://www.lanser.no

 

Forlagets nettbutikk:

http://www.lanser.com

«Hjertevafel» og økologisk fairtradekaffe til inntekt for «Small is Great» og kuprosjektet i Gulu - Nwoya!

MISS POETRY uttrykker solidaritet og nestekjærlighet i praksis, og lyser opp i en vanskelig tid... Er hun ikke vakker! Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Takk til deg som gjorde en forskjell for en fattig kvinne og hennes familie i Uganda! Og stor takk til alle sosiale entreprenører som står på for de fattigste av de fattige.

 

I Kultursalongens vafelbod kan du støtte verdighetsprosjektet «Small Is Great». Salget av vafler/kaffe m.m. går uavkortet til kjøp av ei ku som skal hete Miss Trysil. Hver vafelplate/kaffekopp koster kr. 20.- (påfyll kr. 10.-), men det er lov til å betale mer! Vi garanterer at all kaffe som serveres under Salongfestivalen, er både økologisk og fairtrade.

I 2011 forløste Salongfestivalen Miss Poetry som bor hos Idah Kimumwe i landsbyen Lugazi. Idah er 52 år, bonde, gift og har 7 gutter, og leder 40 kvinner i kvinnegruppen Namataba Tube Bumu Women Group. Miss Poetry inngår i fattigdomsprosjektet «Woman Can Do It Grassroot Leaders Forum» mellom Norge og Uganda.

Åpningen av Fagerhøi HS realiserte Miss Fagerhøi som bor i landsbyen Kitezi hos enken Jenifer Nalumu. Jenifer er steinknuser, og har ansvaret for 6 barn. På grunn av steinknusingen har hun ødelagt et øye, og er på sykehuset. Datteren til Jenifer, som er skilt, bor hos moren. Hun tar seg av både kua og mora.

Salongfestivalens mål i år er Miss Trysil!

 

«Det hele startet med ei ku i 2005. Nå er Mother Courage og hennes nettverk organisert i foreningen Small is Great, og har et nettverk med 4.500 kvinner og 30 kvinnegrupper i Uganda. http://www.mothercourage.no/1302698510/1303483628/1303655257

I 2012 er foreningen i Gulu - Nwoya, der de samarbeider med kvinner i 7 landsbyer. «Small is Great» berører 3000 mennesker. http://www.mothercourage.no/1302698510/news/frontpage »

 

«Etter to tiår med væpnet konflikt, lengter Acholi stammen i Gulu i Nord-Uganda etter fredsbygging og forsoningsarbeid. I løpet av denne perioden opplevde Nord-Uganda, særlig Acholi Sub-Region, en av de mest brutale konfliktene i Afrikas historie. The Lord`s Resistence Army (LRA) bortførte flere enn 23.000 barn. De gjorde guttene til soldater og jentene til sex slaver. Tusenvis av mennesker mistet livet, og på høyden av konflikten, ble cirka 1,1 millioner mennesker jaget på flukt i hele regionen. Konflikten ikke bare skadet befolkningen fysisk, men også psykisk, sosialt, kulturelt og økonomisk. Krigen har produsert traumer blant kvinner, ungdom, barn, eldre, funksjonshemmede og andre utsatte grupper. Krig produserer seksuell og kjønnsbasert vold, voldtekt, incest og HIV/Aids.»

«I de fleste afrikanske husholdninger, særlig i krigsherjede områder i Nord-Uganda, er det laveste antall medlemmer i en familie ca. 10 medlemmer. Så Small is Great berører ca. 3000 personer. Når vi distribuerer kyr, griser og høns, ser det så lite ut, men til vår overraskelse er tallene av personer som allerede er berørt av vårt prosjekt, veldig mange.»

http://www.mothercourage.no/

 

 

Vafelen har en lang historie som strekker seg helt tilbake til middelalderen…

Vafler er blant verdens eldste kaker, og den kaketypen vi spiser mest av i Norge. Selv om vafler nærmest er blitt et nasjonalsymbol i Norge, kommer kakene opprinnelig fra land lenger sør i Europa, og den norske varianten er egentlig svensk. Det er noe usikkert når vaflene kom til Norge, men man vet at de ble brukt som festmat i brylluper, barnedåper og på høytidsdager. I utgangspunktet ble vaflene laget av samme røre som hellekaker og sveler, men kunne også bestå av bare byggmel, vann og litt salt. Kjernemelk eller skummet melk kunne brukes i stedet for vann. De som hadde råd, tok sukker og kardemomme i røren. En variant som ikke er så vanlig i dag, er vafler av grøtrester, og stammer fra den tida da grøt var daglig kost.

Rutemønsteret i jernet stammer fra 1200-1300 tallet, og skal være laget etter modell av bivokskakene i bikuben. Navnet stammer fra tysk wafel som betyr vokskake.

Fra 1600-1700 tallet var vafeljernet laget av jern med langt skaft til bruk i grua - rektangel eller hjerteformet. De tidligste kakejerna ble smidd eller støpt av lokale smeder. Norsk jernindustri tok senere over. Det var i alt 13 fabrikker i Norge som produserte vafeljern av støpejern. Svært mange kakejern er laget på Østlandet.

Ommang Søndre

 

Gårdbrukere er Bente Pünter og Gertjan de Snaijer.

Ommang Søndre er en biologisk-dynamisk gård som ligger i Løten på Hedmarken i et stort og åpent landskap. Gården har eng- og kornproduksjon, noe grønnsaker, potet. Husdyrholdet er kuer, geiter, høner og noen ender. Dyra beiter på eng, i hamning og på setervoller 700 m.o.h. oppe i Løten allmenning. Drevet gårdsareal er i alt ca. 450 da.

All geitemelk og en del av kumelken foredles til kvit og brun ost. Ostene ystes tidlig om morgenen i det gamle bryggerhuset på tunet tre dager i uken. Melken pasteuriseres ikke før ysting. Koking av brunost skjer med vedfyring. Dette gir ost med mye smak.

En del av korndyrkingen er korn til matmel. Slakt og foredling av kjøtt foregår ved Brovoll i Stange. Vi selger kjekjøtt, kalvekjøtt og spekemat av geit. I tillegg selges kje- og geitskinn. På Ommang står det bikuber som gir oss verdifull honning.

Andelslandbruk

Omang Søndre startet andelslandbruk ved gården i 2008, og ønsker nye andelshavere velkommen.

Vareutvalg

OST
Gouda
Kvit Geitost
Kvit blandingsost med krydder
Geitparmesan
Brun geitost
Brun blandingsost
Surost
Prim

KJØTT
Kjekjøtt ferdig oppdelt
Kjelår
Storfekjøtt (kjøttdeig, karbonadedeig, høyrygg, bryst, flatbiff, rundbiff, mørbradbiff, entercote, stek, ytrefilet, indrefilet, kjøttbein, innmat)
Pinnekjøtt av geit, saltet og røkt
Geitlår, saltet og røkt
Geitpølse

HONNING
Blomsterhonning
Lynghonning

KORN og MEL
Helkorn og mel (Emmer, spelt, rug og hvete, bygg)
Varierer fra år til år.

GRØNNSAKER
Rødbeter
Pastinakk
Rød- og gul løk
Rød- og hvitkål
Stangselleri
Sellerirot
Romanesco
Savoykål
Grønnkål
Kålrot
Rosenkål
Blomkål
Brokkoli
Salat
Redikk
Gulrot
Purre
Bønner
Erter

POTET
Trollpotet

EGG

Vareutvalget varierer gjennom året!

http://www.ommang-sondre.origo.no/

Sollia Prestegård som også omfatter bruket Tangen og Øverdalssetra

 

Under Salongfestivalen selger Lars-Eirik Tangen geitprodukter fra Sollia. Blant produktene finner du ekte geitost og diverse spekepølser av geit som:

  • Stabburspølse
  • Geitpølse med oliven og feta
  • Morrpølse
  • Rødvinspølse

Samtlige pølser er laget av rent geitkjøtt (ikke blod/innmat ), tilsatt nødvendig spekk og forskjellige krydder. ( Unntatt stabbur hvor det må være blod )

 

Agronom (folkesanger/kulturformidler) Ellen Marie Tangen, født og oppvokst i Sollia, driver småbruket Tangen – et bruk hun har overtatt etter sine foreldre.

Hans Bondal, Ellen Maries ektefelle, driver Sollia Prestegård – et felles bruk de overtok i 1983. Født og oppvokst i fjellgrenda Bondal i Telemark, og utdannet skog og utmarkstekniker. Har vært fjelloppsyn i Sollia i mange år, men driver nå gården på heltid.

I 1996 tok ekteparet opp tradisjonen med seterdrift på Øverdalssetra (900 m.o.h.) ca. 3 km fra gården. De siste somrene har det vært rundt 130 geiter på setra.

Sollia Prestegård (800 m.o.h.) ligger i Øverdalen i Sollia, Stor - Elvdal kommune i Østerdalen, omlag midtveis mellom Oslo og Trondheim. Gården er omgitt av bratte lier under gården og skogs - og vernede områder på oversiden ( naturreservat ) med vakkert skue over elva Setningen. Øverdalssetra hører med under prestegården.

 

http://www.solliaprestegard.no/

SKOLOPENDER AS

 

Skolopender AS er et lite firma med stort virkefelt og høy kompetanse på en rekke områder. Administreres fra Eidskog, sør i Hedmark, og drives framover av en adjunkt og tre doktorgradsinnehavere – alle i biologi. I tillegg til lang og bred erfaring med biologiske problemstillinger, har alle også undervisningserfaring og erfaring med prosjektledelse.

Du finner en liste over produktene Skolopender tilbyr på:

www.skolopender.no

Skolopender har egen stand under Salongfestivalen hvor du blant annet får kjøpt honning, kaffebønner fra «Den Gyldne Bønne» og syltede traktkantareller.

Et rikere liv med kvalitetsprodukter basert på økologisk dyrket Aloe Vera…

 

Wenche Myrvang startet som selvstendig forhandler for Forever Living Products i oktober 2006. Under Salongfestivalen presenterer hun sine erfaringer og sprer informasjon om Aloe Vera-produktene og selskapet Forever - verdens største dyrker, produsent og distributør av Aloe Vera. Hovedingredisensen i deres produkter er 100% stabilisert Aloe Vera Gel. Ønsker du å bli stelt litt ekstra med under festivalen, tilbyr Wenche hudpleie til pris av kr. 100.-

 

Ta kontakt med Wenche Myrvang hvis du kunne tenke deg:

  • Hudpleie og make up med fargeanalyse
  • Coaching
  • Helse og velvære
  • Hender og føtter
  • Velværekvelder
  • En unik jobbmulighet for deg som vil ha bedre økonomi, være din egen sjef og disponere din egen tid

 

Aloe Vera?

I likhet med andre grønnsaker består Aloe Vera hovedsakelig av vann, men den inneholder også en rekke viktige næringsstoffer som fungerer sammen i synergi for å bevare helsen din. En forutsetning for god helse er en mage som er i god form, siden så mye som 70 % av immunforsvaret sitter i magen. Tarmens slimhinne er faktisk like stor som en fotballbane og like tynn som et øyelokk. For at den skal fungere godt og ta opp næring, må den være intakt.

I mange hundre år har mennesker over hele verden brukt Aloe Vera nettopp på grunn av dens gode egenskaper, mest for å pleie huden på utsiden. Men i dag er det ingen som hever øyenbrynene av en som også drikker Aloe Vera. Mage-/tarmsystemet består av samme vevstyper som huden vår, og derfor fungerer Aloe Vera også innenfra og ut.

 

Kvalitet, miljø og ansvar

Forever Living Products er det eneste selskapet i USA som er sertifisert for både kvalitet og miljø i henhold til den internasjonale standarden ISO 9001 og 14001 samt OHSAS 18001, som handler om helse og sikkerhet.

«At Forever tar hensyn til miljøet vises bl.a. ved at vi dyrker økologisk uten miljøgifter, og med vekselbruk for ikke å utarme jorden. At vi utvikler teknikker for å gjenbruke og spare vann på anleggene våre, og at vi driver forskning for å utvinne etanol av bladrestene – det som i dag går til kompost. I Skandinavia pågår det for tiden et miljøarbeid, der vi ser på hva som kan gjøres i virksomheten vår, og vi velger også leverandører som jobber mot samme mål.

Å gi tilbake til samfunnet er også en viktig del av Forevers arbeid. Ettersom selskapet er helt gjeldsfritt, har vi midler til å investere i veldedighet, som å hjelpe brannskadde barn og deres familier i USA, å bidra til utdanning i Sør-Afrika og å støtte andre prosjekter som reduserer lidelse og øker kunnskap på forskjellige måter.»

 

http://www.myaloevera.no/livsgledestedet/hjem

Oasen

 

 

Trives ute i naturen hvor de utøver sjamanisme i praksis…

Ekteparet Ma Pantha Anjana og Paul Arve Buskum bruker naturen aktivt, og har blant annet seremoniplasser både i Fall og på Trevatn. Aktive foredragsholdere som kombinerer kunnskap og opplevelse. Arrangerer diverse kurs innen tromme og meditasjonssirkler samt kreativ maler. Under Salongfestivalen stiller Oasen med 2 store stand fokusert på et rikholdig utvalg av krystaller og sjamanprodukter.

 

Nær tilknytning til samisk miljø i 14 år…

Paul Arve Buskum er opptatt av krystallenes kraft, og tilbyr krystallhealing i møte med dårlig selvfølelse, innestengte følelser eller vonde minner. Sjøl opplevde han å bli berørt av krystallkrefter første gang i 1974. Utfører også fjernhealing og rensing av hus med uønskede energier. Har sett aura siden 1958. Tilbyr auralesing, aurarensing, eller tetting av aurahull som han gjerne demonstrerer.

http://www.home.no/paularv

 

Utdannet kunstner og kunstterapeut med eget galleri – Galleri Oasen

Ma Pantha Anjana har et bredt virkefelt, og kanaliserer sine energier gjennom kreativ maling, meditasjon, ulike former for healing, Nordlysmassasje, kort og sjamanisme. I tillegg tilbyr hun coaching i livsveiledning.

http://www.britaoasen.com