Lørdag 11. juni
Kl. 09:00 – 12:00: Festivalfrokost i det grønne
Frokostbuffé for artister (følge) og salongvenner. Campere og tilreisende festivaldeltagere som ønsker frokost, må gi beskjed av praktiske årsaker.
Du skal slippe å betale for frokosten. I stedet ønsker vi at du gir et bidrag til festivalens kuprosjekt ”Miss Poetry”. Kuprosjektet handler om å kjøpe en ku, og på den måten støtte opp om verdighetsprosjektet ”Solidaritetsdråper fra Overfloden Norge” til MotherCourage, rettet mot kvinner i Kerwda, Uganda, og administreres av Bitten Schei. Hjelp oss å vise solidaritet i praksis ved at en ugandisk kvinne, på verdig vis, settes i stand til å brødfø sin familie og sende barna på skole. ”Miss Poetry” koster kr. 4.000.-
Kl. 10:00: Filosofisk paneldialog ledet av Geir Stjernholm Uldal
”Hva er ånd, og hva innebærer det å være et spirituelt menneske i et moderne samfunn?”
Geir Stjernholm Uldal innleder før samtalen.
I panelet sitter:
·
Helge Hognestad
: Teolog/prest som er opptatt av den nye åndelighet og den religiøse søken i vår tid, og mener at kirken må være åpen for folks religiøse erfaringer og de nye åndelige strømninger som bryter fram, og være villig til å endre sine ordninger etter det.
·
Yngvill Knutson Stenberg:
Psykolog og skjønnlitterær forfatter
·
Tore Hummelvoll:
Sokneprest i Hernes/Nordskogbygda/Sørskogbygda
·
Irene Shestopal
: Forfatter, lege og psykiater
·
Even Lorch-Falch:
Lærer, forfatter og forhenværende redaktør for Alternativt Samfunn. Holist.
·
Sigrid Marie Refsum:
Språk og litteraturstudier i nordisk og russisk. Skriver egne tekster som hun tonesetter. Opptatt av psykisk helsevern med engasjement i teateret Vildenvei.
·
Terje Amundsen:
Cand. mag med blant annet litteraturvitenskap, norsk og kunsthistorie i fagkretsen. Utgitt en rekke lyrikksamlinger. Sekretær i styret for Elverum lokallag MDG. Redaktør for Hedmarksforfatter’n.
·
Henning Næss:
Lærer, gestaltterapeut og poet. Medarbeider i tidsskriftet Cogito som har et spirituelt utgangspunkt.
Geir Stjernholm Uldal, bosatt i Bergen, er en halvstudert religionsnerd med spesielt fokus på moderne religiøsitet. Sammen med viteren Geir Winje har han skrevet boka ”Hekser og Healere” som presenterer nyreligiøse miljøer i Norge. Han er også praktiserende heks og Wiccaprest, og har dessuten fartstid innen asatru og ritualmagiske miljøer.
Kl. 13:00: ”Meditativ utekonsert” med multikunstneren Anna Fäldt
Anna Fäldt inviterer til ”meditativ konsert” hvor hun benytter didgeridoo, tromme, diverse ”rytmeinstrumenter” og stemme. Konserten avsluttes med samtale, spørsmål og kommentarer.
Kl. 15:00: ”Smerte” – foredrag ved Aaronin Jussan Tärje
Aaronin Jussan Tärje (Terje Aronsen) snakker om de kvænske omkostningene ved fornorskingspolitikken. Underveis kommer han innpå kvænsk historie, kultur og språk.
”Med skolen som slagmark og lærerne som frontsoldater” ble en målrettet, kontinuerlig og langvarig assimilasjonspolitikk satt i system for å få kvænene til å slutte å anvende sitt morsmål, endre sin nasjonale identitet og kulturelle grunnverdier. Selv om det er blitt forsket svært lite på ettervirkningene av den brutale fornorskingsprosessen, kan man ikke underslå at det sterke presset om tilpasning og undergraving av egen identitet, må ha fått dyptgripende konsekvenser for selvbilde, selvrespekt og egenverdi.
”Å fortrenge og fornekte sin etniske identitet er rett og slett en overlevelsesstrategi”, sier sosialantropolog Vigdis Stordahl. ”Ingen snakker om hvilke personlige kostnader dette har hatt. Det er et sammensatt og tabubelagt emne.”
Foredraget avrundes med at forsamlingen lærer sangen ”Hyvän illan”. Har du lyst til å tjuvtrene på melodien, kan du lytte til siste musikkinnslaget på Salongfestivalens presentasjon av formidlerne 2011, eller søke på YouTube.
Kl. 16:00: Konsert med ”Kaksi Laksoo” (”To daler”)
Kaksi Laksoo (”To Daler”) er en kvænsk viseduo som består av Jan Daleng og Cille Dahl fra Pyssyjoki (Børselv i Finnmark). Kaksi Laksoo har spilt og sunget på kvænsk, meänkieli og norsk på alle de tre første Kipparifestivalene i Børselv (2008-2010), og i 2010 spilte de blant annet under Nord-Troms' første Paaskiviikko og Oslo Kulturnatt. Når de spiller på Salongfestivalen, kommer de rett fra sin andre deltakelse på Paaskiviikko der de i år skal spille i Kvænangen og Lyngen.
Kl. 18:00: BokSauna med forfatter Yngvill Knutson Stenberg
Forfatter og psykolog Yngvill Knutson Stenberg, Ranum i Våler, leser og orienterer fra sin spenningsroman ”Gudinnen og edderkoppen”. Romanen vant 1. pris for alternativ litteratur 2009, Kolon Forlag, og er Knutson Stenbergs bokdebut. Bokas grunnstein er forfatterens motstridende forhold til sitt barndoms fundamentalistiske kristendom.
"Da jeg begynte å leke med tanken om Gudinnen, ante jeg ikke hvor det bar hen. Sporene etter henne er tæret av tidens tann. I tillegg er noe bevisst fortiet og gjemt bort av velmenende religiøse patriarker. Men leser man mellom linjene i de tre store religionene som utgikk fra en patriark, Abraham, ser man at hun alltid har vært med oss, selv om vi hårdnakket har håndhevet vår monoteisme. Ofte fremstår hun som en avgud, hun blir demonisert, eller sterilisert, passivisert og fortiet..."
Kl. 19:00: Konsert med ”How Green Was My Vally”
Nå – i larmens tid
når bare de laveste ord
frem til hørende ører.
Ord så stormende stille
at mennesket tror
det er sitt eget hjerte de hører.
Hans Børli (1918-1989)
Renate Bekkestad og Joachim Rugsveen utgjør duoen ”How Green Was My Vally”, etablert 2009, hjemmehørende i Hedmark. Betrakter seg foreløpig som et liveband, og nyter fordelene ved å være kun to med muligheten til å spille unplugged. Sjøl karakteriserer de musikken som følsom, organisk, rolig, men dynamisk og til tider litt mørk – influert av 70-tallets folk og prog så vel som 90-tallets grunge. Låtmaterialet er hovedsakelig egenprodusert. Eksistensielle tekster som det å gå seg vill i sitt indre.
Kl. 19:30: Pause på 30 minutter
Kl. 20:00: Solokonsert med Karl Heldal
Karl Heldal, Oslo, har lang fartstid som låtskriver innenfor sjangeren visekunst med egne tekster på norsk. Platedebuterte med ”Hvis en drøm kan kjæles med” 2006, etter å ha vunnet NRK P1s demokonkurranse med ”Åh! Var jeg fri” 2003. Høsten 2010 kom oppfølgeren ”Naken med klærne på”. Hans eksistensielle tekster drives fram av lengselen etter livslyst, lek, kreativitet, undring og lengsel – organisk fargelagt av Karls poetiske og sanselige tonespråk. Karl Heldal trives blant nordiske visevenner, og har samarbeidet med Nordens fremste viseartister. Nylig gjestet han København hvor han har inngått et samarbeid med sanger, dikter og skuespiller Lisbeth Barkhuus som har oversatt en rekke av Karl Heldals sanger til dansk.
Kl. 20:45: Boksauna med forfatter Irene Shestopal
Forfatteren presenterer og leser fra sin rykende ferske bok ”Sjel” som består av historier og dikt.
Irene Shestopal skriver historier og dikt både på russisk og norsk. I 2008 ble hennes russiske historier samlet i boka ”Dusja” (sjel) som kom ut i St. Petersburg. Nylig ble ”Sjel” lansert på norsk, og bokas innhold er til dels sammenfallende med originalinnholdet i ”Dusja”. Irene Shestopal er kjent for å skrive klare og lettleste tekster, og hennes portretter har psykologisk troverdighet og presisjon.
Bokas forfatter er utdannet lege og psykiater. Født i Ukraina og kom til Norge i 1986 som arbeidsinnvandrer. Interessen for å skrive våknet tidlig med utgivelser på trykk i diverse blader og litterære tidskrifter.
Kl. 22:00: Konsertforestilling med Geirr Johnson
”Som å komme hjem, eller om det å gå seg helt bort” er en konsertforestilling om det å gå seg bort, helt eller delvis, for så å finne hjem igjen. Eller forestillingen om det å komme hjem. For det er kanskje mest forestillingen om et hjem vi har om å komme hjem når vi har gått oss helt bort, eller har kommet langt, langt hjemmenfra.
Denne (vrang)forestillingen er satt sammen av Geirr Johnsons sanger med innslag av Tom waits, Leonard Cohen og Jaques Brel. Underveis i forestillingen går han seg helt bort, eller delvis, i en rekke av digresjoner, tanker og funderinger. Vil han finne hjem?
Manus/idé: Geirr Johnson
Produsent: Synnøve Viksand Eriksen
Ca. kl. 23:00: Åpen scene med sosialt samvær ut i de små timer…