Forfatteren Olav Sigmond, Hamar, til Salongfestivalen 2010!

Olav Sigmond med ferske tekster til Salongfestivalen...


Et viktig talerør for sin samtid!

Et forfatterrikt fylke, som kan vise til en rekke betydningsfulle forfattere av nasjonal størrelse, står alltid i fare for å bli tilbakeskuende. Og når avdøde "helter" gis mye lokal oppmerksomhet og rom, blir det lite plass igjen til samtidas viktige talerør! Et viktig talerør i så måte er Olav Sigmond, en 31 år gammel hamarsing som er opptatt av relasjoner og mennesker som faller utenfor, de skeive.

”Jeg bruker hele følelseslivet mitt mens teksten blir til. Legger veldig bånd på meg. Hogger og kaster før jeg flytter teksten ut fra meg sjøl og til papiret. Har jobbet mye med kortprosa og lært meg å veie hvert ord. Dermed har jeg fått meg et ”renseri” oppi hodet som gjør at jeg slipper å skrive mye og stryke mye etterpå.”

Februar 2009 var han så heldig å komme gjennom nåløyet som en av åtte deltakere på Gravdahls første skrivekurs i Hamar. Et konstruktivt kurs med direkte og tydelige tilbakemeldinger fra kursholderne, har gjort susen. Nå er han stolt over at han har turt å jobbe så intuitivt! Teksten ”Hakke 1” er et eksempel på en tekst han har skrevet omtrent ordrett ned fra kladden i hodet, og er hentet fra antologien ”Åtte pluss en”, Oplandske Bokforlag DA, 2009:

Om vinteren hakker jeg. Det er jeg god på. Jeg lager
renner i isen og fører vannet trygt ned i kummen. Der
blir det borte for meg, og jeg er trygg.
Jeg er 70 år gammel, jeg har hakket hele mitt liv.
Jeg har holdt ut med min far, det var jeg nødt til. Han
lærte meg å hakke.
Under isen renner vannet fritt. Noen ganger misun-
ner jeg vannet. Jeg lurer på om jeg er is. I så fall skjønner
jeg sønnen min som legger på når jeg ringer ham. Det
har jeg fortjent.
Min far sa til meg da jeg turte å gråte at jeg så ut som
en jente. Jeg tror han hadde rett, det er åpenlyst. Siden
har jeg ikke grått, men hakket hardere.
Nå er jeg gammel, jeg kjenner det i tilslaget. Det står
klart for meg at isen smelter på egenhånd. Jeg skal ikke hakke mer.


Sigmond betrakter seg sjøl som minimalist. Skriver intuitivt og jobber i kortprosasjangeren etter prinsippet: ”Det viktigste er ikke hva du skriver, men hva du ikke skriver”. Foruten å være skribent i Hamar Dagblad, har han vært representert med egne tekster i antologiene:

Innenfor Utenfor – 2005
Brevboken ”Bastard” – 2008
Åtte pluss en – 2009

På Salongfestivalen stiller Olav Sigmond opp med nytt materiale, og vi ber gjestene "spisse" ørene når Sigmond entrer scenen...