KAKSI LAKSOO

Klikk på foto


Kaksi Laksoo ("To daler") er en kvænsk viseduo som består av Cille Dahl og Jan Daleng fra Pyssyjoki (Børselv i Finnmark). Kaksi Laksoo har spilt og sunget på kvænsk, meänkieli og norsk på alle de tre første Kipparifestivalene i Børselv (2008-2010), og i 2010 spilte de blant annet under Nord-Troms' første Paaskiviikko og Oslo Kulturnatt. Når de spiller på Salongfestivalen, kommer de rett fra sin andre deltagelse på Paaskiviikko, der de i år spiller i Kvænangen og Lyngen.

Klikk på foto

Til daglig er Jan Daleng stadig på farten i regi av Statkraft. Cille Dahl arbeider som skjønn- og faglitterær oversetter. Ved siden av oversettingen arbeider hun som språkvasker og korrekturleser, bl.a. for den kvænsk-norske avisa Ruijan Kaiku, litteraturtidsskriftet Biblioteket og foreningen Qvän Østlandet. Synger som sagt i viseduoen Kaksi Laksoo, men er også vokalist i soulbandet Black n' Blues. Forøvrig et godt band som spiller R&B og 60-tallssoul m.m., og har holdt sammen siden 1986. På Cilles hjemmeside finner du et live-opptak av bandet.

Cille Dahl bor i Drammen sammen med sosionom og forfatter Svein Roger Nilsen. Hans siste roman "Tørst", Tiden forlag 2010, har høstet gode kritikker og anbefales om du er opptatt av rusproblematikk:

"Sola er oppe i Drammen. Tussi er også oppe, og han drar fra Natthjemmet uten sko på føttene. Men Tussi mangler større ting enn sko. For eksempel bolig, kjæreste, familie, venner og et fullt tannsett.

Og mest av alt mangler han edrue dager; han tørster som en brann i hele sin våkne tilværelse.

Tussi har en umulig plan, laget for å løse en umulig oppgave: å forvandle ham fra fyllik til folk. Han veksler mellom tro og tvil på muligheten til å komme seg vekk fra livsløpet - eller dødsløpet - han har stått i gjennom 30 år.

Så møter han Greven...."

Kunne ikke dy meg selv om Cilles samboer egentlig ikke har taletid i dette forumet :)

Mer info om Cille finner du på:

http://home.online.no/~cille-da/index.cfm