En roman er ingen trosbekjennelse...

Klikk på foto


"Da jeg begynte å leke med tanken om Gudinnen, ante jeg ikke hvor det bar hen. Sporene etter henne er tæret av tidens tann. I tillegg er noe bevisst fortiet og gjemt bort av velmenende religiøse patriarker. Men leser man mellom linjene i de tre store religionene som utgikk fra en patriark, Abraham, ser man at hun alltid har vært med oss, selv om vi hårdnakket har håndhevet vår monoteisme. Ofte fremstår hun som en avgud, hun blir demonisert, eller sterilisert, passivisert og fortiet..."

 

En roman er ingen trosbekjennelse.

”Det har blitt litt røre rundt meg nå: Hovedperson i "Gudinnen og Edderkoppen" finner gamle bevis for et kvinnelig motstykke til Jahve. En kvinne i himmelen går ikke upåaktet hen. Tanken på en likeverdig mor i himmelen er "usmakelig" for enkelte lesere. Derfor føler jeg for å minne om at boka er en roman. (Riktignok er Gudinnen ikke tatt rett ut av lufta. Hun har vært tilbedt i det gamle Israel.) Jeg håper at alle lesere som lar seg provosere av romanen, tar seg tid til å lene seg tilbake i stolen. Pust dypt og kjenn etter! Hvorfor er tanken på Gudinnen så "avskyelig"? ”

Yngvill Knutson Stenberg er bosatt på Ranum i Våler. Utdannet psykolog, men har i alle år vært opptatt av å skrive. Samfunns og politisk interessert med sympatier for venstresida. 2009 vant hun Kolon Forlags 1. pris for alternativ litteratur med sin bokdebut og  spenningsroman ”Gudinnen og edderkoppen” i konkurranse med 80 innsendte manus. Premien var gratis utgivelse og pengepremie. Romanens grunnstein er forfatterens motstridende forhold til sitt barndoms fundamentalistiske kristendom.

 

Yngvills skrivestue: http://yngvills-skrivestue.blogspot.com

Klikk på foto

Den dagen Lea Aker går av med pensjon, mottar hun en gammel koffert fra sin arbeidsgiver. Kofferten er en arv fra hennes ukjente jødiske mor, og inneholder historisk materiale om en jødisk slekt, en nøkkel og en gudinnestatue. Men det er flere enn Lea som ønsker å få fatt i koffertens hemmeligheter. Sammen med sin venn Lars og sin onkel Selig, drives Lea ut på en reise gjennom Europa, på flukt fra både en katolsk organisasjon og en gruppe ytterliggående jøder. Reisen avslører en godt bevart hemmelighet, med røtter tilbake til Mose tid, en sannhet som ville ryste både kristendommen og jødedommen i sine grunnvoller om den ble kjent....”